Жената на Том Ханкс: Заради тази Америка ли избягахме от България?

Рита Уилсън разказа как баща й се спасил от нашенски концлагер

Свят
14:30 - 08 Януари 2021
4893
Жената на Том Ханкс: Заради тази Америка ли избягахме от България?

Холивудската актриса Рита Уилсън, съпруга на Том Ханкс, се възмути от случващото се в Америка с емоционална публикация в инстаграм. Тя стъпи на личната си история и разказа как баща й, който е помак от българо-гръцки произход, е избягал от трудов лагер тук заради свободата, която виждал в САЩ. Рожденото име на нашенката е Маргарита Ибрахимова.

"Господ да благослови Америка! Обикновено не говоря за политика в социалните медии, но събитията от 6 януари 2021 г. ме шокираха и натъжиха. Не мога да остана безмълвна. Моят баща рискува живота си, за да дойде в Америка. Той избяга от трудов лагер в България заради свободата и демокрацията, която Америка предлагаше. И така имах щастието да се родя в тази прекрасна страна.

Това, което аз, останалите американци, както и целият свят видя вчера, много прилича на онова, което се случваше в страните, от които баща ми избяга. Това не е Америка, за която мечтаеше баща ми. Той вярваше в Америка, която представлява онзи образ, който той виждаше в нея като млад. Той знаеше, че свободата се е извоювала трудно и демокрацията е единственият начин за живот. Баща ми беше натурализиран американски гражданин. Всеки ден от живота си той казваше "Господ да благослови Америка".

Той беше истински горд, че е американец. Това бе може би най-голямата му гордост. Когато сравних как полицейските сили се справиха с мирния протест на чернокожите американци със срамната липса на силите, които позволиха на бунтовниците да щурмуват нашата Капитолия, ми стана пределно ясно, че сме свидетели на структурен расизъм. И това трябва да спре. Баща ми не би застанал зад това. Аз също", написа актрисата в инстаграм.