Жената на Томислав Дончев пак взриви социалните мрежи с "расистко" изказване

"Ако случайно видим представител на малцинство да нарушава някакво правило, непременно да си отклоним погледа, да подминем. Срам!", написа Светлана

Общество
14:05 - 15 Май 2019
435
Жената на Томислав Дончев пак взриви социалните мрежи с "расистко" изказване

Съпругата на вицепремиера Томислав Дончев – Светлана, отново насочи погледите към себе си с поредно предизвикателно мнение, споделено от нея във фейсбук на тема малцинства.

„Ако се чудите от къде идва патосът на т. нар. либерални радетели за човешки права и свободи и лекотата, с която обвиняват в расизъм, то тази статия дава отговор. Историята ми се стори толкова невероятна, че проверих цитирания източник bbc.co.uk и за моя изненада се оказа, че такава статия съществува. Какъв е изводът за всеки представител на мнозинството?“ Това написа в социалната мрежа Светлана Дончева по поовод скандал във Вашингтон, предизвикан от сандвич и пост в туитър.

В статията, която цитира жената на вицето, се разказва как чернокожа жена е снимана, докато управлява метрото във Вашингтон и яде сандвич. Храната и напитките са забранени в метрото в американската столица, въпреки че полицията не следва стриктно спазването на правилата. Наташа Тайнс публикувала снимката в Tуитър на 10 май с текст, че се надява работодателят на жената да вземе мерки, защото гражданите биват предупреждавани редовно да не ядат в метрото, а техен служител го прави, докато е в униформа.

Последвали хиляди коментари в Tуитър, като някои защитават публикацията на писателката, но повечето я обвиняват в расизъм. Издателството, което трябвало да публикува дебютната книга на Тайнс обяви че прекратява договора ѝ. През уикенда книгата, която трябваше да излезе всеки момент, беше тежко критикувана в интернет форуми. Тайнс, която е служител на Световната банка, изтрила туита си, закрила личния си уебсайт и настроила всичките си профили в социалните мрежи в частен режим. Не в ясно дали служителката на метрото е била наказана.

"Ако случайно видим представител на малцинство да нарушава някакво правило, непременно да си отклоним погледа, да подминем и да се молим да не е видял укора в очите ни - иначе обвинението в расизъм ни е в кърпа вързано. Shame, shame, shame! (бел.ред. "срам" от английски)!", написа още във фейсбук по темата Дончева. 

По време на ексцесиите в Габрово, предизвикани от циганските набези в града, Светлана публикува остър пост срещу безнаказаността на ромите. Както е известно мъжът й бе кмет на Габрово, а по време на протестите там наскоро веднага отиде там да успокои хората. Тогава Светлана Дончева се защити от нападките като каза, че не е расист, но всеки трябва да спазва закона и освен права, да има и задължения.