Жените избрали кмета на София

Политика
12:24 - 06 Ноември 2023
2357
Жените избрали кмета на София

От демографския профил ясно личи, че при Васил Терзиев има малко по-младежки вот от неговия опонент Ваня Григорова. От всички гласували за Васил Терзиев около 15 на сто са в младежка възраст, при Ваня Григорова са 9%.

Това обясни пред БНР социологът от "Галъп" Яница Петкова. Данните са от екзит пола, проведен в деня на балотажа. 12-13% от всички гласували вчера са младежи, което е традиционният процент за страната, уточни тя.

Има разлика и в най-високата възрастова група – тук попада 27% от вота за Григорова, при Васил Терзиев гласовете от най-възрастните гласоподаватели съставляват около 15 на сто от вота.

При Терзиев има превес на женския вот, при Григорова също доминира дамският вот, който достига почти 60%.

Жените са били по-активни гласоподаватели на балотажа в София, отчитат от "Галъп".

Вчера висшистите са излезли да гласуват в по-голяма степен. При Терзиев голяма част от подкрепата идва от хора с висше и полувисше  образование. При Ваня Григорова този дял също е значителен, като при Терзиев подкрепата на тази група е с 10 процента повече, отбеляза Яница Петкова.

"Голяма част от подкрепата за Антон Хекимян е отишла за Ваня Григорова. Същото се отнася и за избирателите, подкрепили кандидата на ИТН. До голяма степен и за "Възраждане".

Ако до голяма степен Терзиев е запазил подкрепата от първия тур, то Ваня Григорова е качила още. Може да се анализира защо, дали това е наказателен вот", коментира Петкова в предаването "Хоризонт до обед".