Жените трябва единствено да бъдат обичани

Коментар
09:54 - 25 Ноември 2022
29808
Жените трябва единствено да бъдат обичани

На 25 ноември отбелязваме Деня за премахване на различните видове насилие, упражнявано върху жени. Инициативата е на ООН, а датата става важна част от календара през 1999 година.

Някои ще кажат, че почти всеки ден е посветен на измислен празник или на безсмислена кауза. Но днешната дата срещу насилието над жени задължително трябва да бъде отбелязвана, защото статистиката е стряскаща. В световен мащаб ежедневно 137 жени намират смъртта си от ръцете на член на собственото им семейство. Това е нечовешко число! Същевременно едва около 40% от жертвите на насилие, базирано на пола, търсят помощ. Останалите 60% търпят унижения, болка и страдания, абсолютно невидими за света – все едно не съществуват.

Няма грим, който може да скрие синините по лицата на жените, подложени на тормоз, няма лек за разбитите им души, нито за съсипаната им психика. Сред тях са майки, дъщери, любими – до една прелестни създания, които би трябвало да правят с усмивките си света по-красиво място. Защото тяхната роля като част от мирозданието е да получават и да дават любов.

Няма и извинение за проява на радост, която забравя отговорността да ги опазим живи. Загубата на близки обикновено ни отрезвява, но тогава самият живот престава да носи възторга, на който сме се надявали. Неестествено е да си отиват жени, станали жертва на нечии ярост и гняв.

Време е да отворим очи за страданието и да спрем отчайващото мълчание. Да останем човешки същества, като извадим на показ най-съкровеното си чувство – на обич. Да обичаме и почитаме всяка жена, защото чрез майчинството идваме на този свят и чрез него ще оставим частица от себе си, когато вече няма да ни има.

Поетът Добромир Банев специално за Lupa.bg