Жените в Афганистан със забрана да посещават паркове и заведения

Свят
11:29 - 10 Ноември 2022
1567
Жените в Афганистан със забрана да посещават паркове и заведения

Талибаните забраниха на афганистанските жени да влизат в обществените паркове и увеселителни заведения в столицата, само няколко месеца след като наредиха достъпът да бъде разделен по пол.

Новото правило, въведено тази седмица, допълнително изтласква жените от все по-намаляващото обществено пространство, в което вече им е забранено да пътуват без мъжки придружител и са принудени да носят хиджаб или бурка, когато излизат от дома си. Училищата за тийнейджърки също са затворени за повече от година в по-голямата част от страната.

"През последните 15 месеца се опитвахме всячески да го организираме и подредим - и дори уточнихме дните", казва Мохамед Акиф Садек Мохаджир, говорител на Министерството за предотвратяване на порока и насърчаване на добродетелта. "Но все пак на някои места - всъщност трябва да кажем, че на много места - правилата бяха нарушени", каза той пред АФП късно в сряда.

"Имаше смесване (на мъже и жени), хиджабът не се спазваше, ето защо решението е такова засега".

Новината беше посрещната с тревога от жените и операторите на паркове, които инвестират много в разработването на съоръженията.

"Няма училища, няма работа... трябва да имаме поне място, където да се забавляваме", казва майка, помолила да бъде идентифицирана само като Вахида, докато наблюдава децата си да играят в парка през прозореца на съседен ресторант.

"Просто ни е скучно и ни е омръзнало да сме по цял ден вкъщи ", каза тя пред АФП.

На съседната маса 21-годишната Райхана, която учи ислямско право в университета, споделя разочарованието си.

"Очевидно в исляма е позволено да се излиза навън и да се посещават паркове. Когато нямаш свобода в собствената си страна, тогава какво означава да живееш тук?"

На няколко километра оттам виенското колело и повечето от другите атракциони в парка "Зазай", откъдето се открива впечатляваща гледка към града, внезапно са спрели поради липса на работа. Преди забраната от тази седмица то посрещаше стотици посетители в дните, когато жените водеха децата си на семейни събирания. В петък и на официални празници в парка се стичаха още повече хора - една от малкото атракции в града. В сряда само шепа мъже се разхождаха безгрижно из комплекса. Хабиб Джан Зазай, съизпълнител на комплекса, се опасява, че може да се наложи да закрие бизнеса, в който е вложил 11 милиона долара и в който работят над 250 души.

"Без жени децата няма да идват сами", казва той пред АФП.