Жените в ЮАР ще имат право на няколко мъже

Готови ли са африканските общества за такава еманципация?

Актуални новини
13:19 - 30 Юни 2021
2220
Жените в ЮАР ще имат право на няколко мъже

Предложение жените да имат право на повече от един съпруг разбуни страстите в Република Южна Африка и предизвика разгорещен дебат. В африканската държава е разрешена полигамията, но само за мъжете. Легализацията за полигамията за жени е била представена в документ, публикуван от министерство на вътрешните работи.

Особено възмущение предложението, което е част от по-широка реформа на Закона за брака, предизвикало сред консерваторите и някои религиозни групи. Кенет Мешу например, лидер на опозиционната Африканска християндемократическа партия, смята, че ако на жените бъдат дадени същите брачни права, както на мъжете, това ще „унищожи обществото“.

Срещу предложението се обявиха и значителен брой известни личности в страната. „Това ще унищожи африканската култура. Ами децата на тези хора? Как ще са наясно с идентичността си? Жената не може сега да изземе ролята на мъжа. Това е нечувано. Сега жената ли ще плаща цена за булка за мъжа. Ще се очаква ли мъжа да вземе фамилията на жената“, споделя риалити звездата Муса Мселеку, който има четири съпруги, пред Би Би Си (BBC).

Професор Колис Мачоко - академик, изучавал темата, заяви, че възраженията срещу предложението са свързани с темата за „контрола“. По думите му „Африканските общества не са готови за истинско равенство. Ние не знаем какво да правим с жените, които не можем да контролираме“.

Министърът на вътрешните работи Арън Моцоаледи заяви, че дебатът се е изродил в словесна война. Той обаче подчерта, че предложението не е официална позиция на правителството и насърчи обществото да участва в дебата. На коментар по предложението южноафриканците имат срок до края на юни.