Жерар Депардийо на 75 или как всичко се обърка за френския актьор с руски паспорт

Артистът бе обвинен в сексуално насилие, но президентът Макрон заяви, че всеки е невинен до доказване на противното

Личности
19:05 - 27 Декември 2023
9307
Жерар Депардийо на 75 или как всичко се обърка за френския актьор с руски паспорт

Отминаващата 2023-та е годината, в която всичко се обърка за Жерар Депардийо, коментира в. "Фигаро". Депардийо е символ на сексуалното насилие и мачизма за част от публиката, но и национална гордост за други. 75-годишният актьор изгуби аурата си на недостижима икона в киното. 

Ален Делон загуби статута си на "свещено чудовище" заради реакционните си изказвания. Брижит Бардо зае позиции срещу исляма. Единствено 80-годишната Катрин Деньов продължава да снима в киното и да бъде звезда. Деньов не е коментирала обвиненията срещу Депардийо, независимо от факта, че двамата са си партнирали в дузина филми. 

През 2015 г. Софи Марсо определи Депардийо като "хищник" заради поведението му по време на снимки. 

В края на 2023 г. актьорът беше лишен от Националния орден на Квебек, изгуби статута си на почетен гражданин в Белгия, а музеят "Гревен" скри восъчната му статуя. Личности от света на киното публично му обърнаха гръб. Мобилизира се и лагерът на поддръжниците му - семейството, дъщеря му Жули Депардийо, бившата му партньорка Карол Буке. 60 известни френски артисти критикуваха публично "линча", на който е подложен Депардийо, в статия, публикувана във "Фигаро". 

Президентът Еманюел Макрон, насред политическа криза, също зае позиция, изразявайки подкрепа за актьора. Преди това френската културна министърка Рима Абдул Малак нарече Депардийо "позор за страната". Бившият френски президент Франсоа Оланд заяви: "Не, не се гордеем с Жерар Депардийо."

Роденият в Шатору актьор има противоречиви отношения с Франция.

През 2012 г. Депардийо обяви, че ще се откаже от френския си паспорт като протест срещу данъците, наложени на най-богатите. Почитател на авторитарните режими, той има и руско гражданство. 

"Можете да обвините някого, може би има жертви, но съществува и презумпцията за невинност", подчерта Еманюел Макрон. "Просто искам Жерар Депардийо да може да защити правата си като всеки един и да продължи да работи и да твори", каза френският президент.