Жертва и трима ранени при руски ракетен удар по Днепър

Украинското министерство на външните работи критикува Монголия, че не е арестувала Путин

Актуални новини
08:27 - 03 Септември 2024
657
Жертва и трима ранени при руски ракетен удар по Днепър

Един човек е загинал, а трима са ранени при руски ракетен удар по град Днепър, обявиха от администрацията в Днепропетровска област.

Нанесени са щети по жилищна  сграда. Съобщава се и за взрив в град Чернигов. Продължава и украинската офанзива на руска територия.

В руската погранична Брянска област противовъздушната отбрана е унищожила един украински дрон, информира губарнаторът на областта.  Властите в Курска област съобщиха, че от началото на украинското нахлуване в началото на август броят на ранените е вече 228.

Полският министър на външните работи Радослав Шикорски поиска НАТО да вдигне ветото си така, че Полша и останалите членки на алианса, които граничат с Украйна, да могат да прехващат и унищожават руски ракети и дронове, ако те застрашават територията на НАТО.  В отговор заместник-генералният секретар на алианса Мирча Джоана каза, че това би довело до ескалация на напрежението между НАТО и Русия. 

На фона на нестихващата военна активност руският президент Владимир Путин бе на официална визита в Монголия вчера - първата зад граница след издадената международна заповед за арест от Международния наказателен съд.

Украинското министерство на външните работи критикува Монголия, че не е арестувала Путин. Говорител на ведомството се закани, че Украйна ще работи със своите съюзници, за да гарантира, че Монголия ще понесе последиците от това.

А генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси отново ще пътува днес до Киев. Предвидено е той да посети също и Запорожка атомна електроцентрала в югоизточната част на страната,  контролирана и окупирана от Русия от 2022 г. насам.

В средата на август Гроси заяви, че ситуацията със сигурността около Запорожката АЕЦ се "влошава".