Жертви и ранени при ракетен удар на хутите в Аденския залив

Това е първият смъртен случай, откакто йеменските бунтовници започнаха нападения срещу търговски кораби

Свят
09:11 - 07 Март 2024
1659
Жертви и ранени при ракетен удар на хутите в Аденския залив

Трима души са загинали и най-малко четирима са ранени при ракетен удар на хутите по товарен кораб в Аденския залив. Нанесени са значителни щети, съобщава Централното командване на въоръжените сили на Съединените щати.

Това е първият смъртен случай, откакто подкрепяните от Иран йеменски бунтовници започнаха нападения срещу търговски кораби. Гръцките оператори на плаващия под флага на Барбадос кораб съобщиха, че той се носи по течението и е обхванат от пожар. Все още няма информация за 20-членния екипаж на борда.

„Хутите продължават да извършват тези безразсъдни нападения, без да се съобразяват със състоянието на невинните цивилни, които преминават през Червено море. Сега, за съжаление, по трагичен начин убиха невинни хора. Съединените щати ще продължат да държат хутите отговорни за техните нападения, които не само нарушиха международната търговия, не само нарушиха свободата на корабоплаването в международни води и излагат на опасност моряците. Призоваваме правителствата по света да направят същото”, каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър.