Жертви и ранени при руски удар в Лвов

Ракета е ударила жилищна сграда

Новини
07:48 - 06 Юли 2023
1782
Жертви и ранени при руски удар в Лвов

Най-малко трима души са загинали, след като руска ракета е ударила жилищна сграда в западния украински град Лвов. Други осем души са ранени, някои от които тежко.

Има опасения, че под развалините може да има още хора.

Щети са нанесени на над 50 апартамента в жилищна сграда. Десетки коли също засегнати от удара. Властите на Лвов съобщиха за атаката, след като на много места в Украйна бе обявена въздушна тревога.

А в интервю за телевизия Си Ен Ен, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е искал контранастъплението срещу руските сили да започне по-рано и че за тази цел е молел западните съюзници да ускорят доставката на оръжия.

„Забавянето на нашата контраофанзива се случва заради определени трудности на бойното поле. Там всичко е силно минирано. Исках нашата контраофанзива да се случи много по-рано, защото всички разбираха, че ако контранастъплението се разгърне по-късно, тогава много по-голяма част от нашата територия ще бъде минирана. По този начин ние даваме време и възможности на нашия враг постави повече мини и да подготви отбранителните си линии. Благодарен съм на САЩ като лидери за нашата подкрепа, но им казах, както и на европейските лидери, че бихме искали да започнем нашата контраофанзива по-рано и ще ни трябват всички оръжия и материали за това. Просто защото, ако започнем по-късно, ще върви по-бавно и ще имаме човешки загуби, защото всичко е силно минирано. Основното, което ми дава положителна подкрепа, е, че вървим напред. Това е основният сигнал, когато става въпрос за нашите партньори”, заяви украинският президент.