Жертвите на блъсканицата в Индия достигнаха 121 души

Сред жертвите са 108 жени и седем деца

Свят
09:19 - 03 Юли 2024
1234
Жертвите на блъсканицата в Индия достигнаха 121 души

Броят на загиналите от блъсканицата на хиндуистко религиозно събитие в Северна Индия се увеличи до 121, съобщи информационната агенция ANI в сряда, като в полицейски доклад се казва, че броят на присъстващите хора е три пъти повече от разрешения капацитет, предава Ройтерс.

Блъсканицата във вторник възникна по време на религиозното събитие в село в област Хатрас в щата Утар Прадеш, на около 200 км югоизточно от Ню Делхи, където полицията е дала разрешение за събиране на 80 000 души, според информационен доклад.

Около 250 000 души са присъствали на събитието, според полицейския доклад, прегледан от Ройтерс.

Най-малко 121 души са убити, а 28 са ранени, съобщи агенция ANI, позовавайки се на местните власти.

Сред жертвите са 108 жени и седем деца, каза пред репортери Манодж Кумар Сингх, главен секретар на щата Утар Прадеш.

Документът описва сцена на пълен хаос, когато проповедникът в конгрегацията Сураджпал, известен още като "Бхол Баба", си тръгва с колата си.

Хиляди поклонници са се втурнали към колата, смачквайки други, които все още седели на събранието, според документа. Някои хора също паднали в съседно поле от киша и кал и били стъпкани там.

Местните медии казаха, че събитието е организирано от група поклонници, но не посочиха организатора. Новинарската агенция ANI, в която Ройтерс има миноритарен дял, каза, че полицията се опитва да установи местонахождението на проповедника.