Жертвите на COVID-19 във Великобритания надминаха 60 хиляди

Лондон поръча 40 милиона дози от тази ваксината

Актуални новини
09:09 - 04 Декември 2020
2403
Жертвите на COVID-19 във Великобритания надминаха 60 хиляди

Във Великобритания в деня, в който пристигнаха първите пратки с ваксина от "Пфайзер-Бионтек" през тунела под Ламанша, бе отбелязан и печален рекорд от 60 хиляди жертви от началото на пандемията. 

С регистрираните за последното денонощие 414 жертви в рамките на 28 дни от положителна проба за Covid-19 общият брой на починалите достигна 60 113 души. Само Съединените щати, Бразилия, Индия и Мексико имат повече жертви на вируса по данни на университета "Джон Хопкинс". Великобритания обаче има по-голям брой починали на 100 хиляди души от споменатите държави и е на челно място в Европа.

Изнесените данни съвпаднаха по време с новината, че първите дози от ваксината на "Пфайзер-Бионтек" са пристигнали на Острова и са складирани на неназовано безопасно място, откъдето ще бъдат разпределени по болници в цялата страна. 

Лондон поръча 40 милиона дози от тази ваксина, достатъчни за ваксинирането на 20 милиона души.  Възрастните хора в домовете за социални грижи и обслужващият ги персонал са начело в списъка с приоритети. Следват хората над 80 години и медицинският персонал на първа линия в борбата с вируса. Първите ваксинации обаче ще бъдат направени в болници, защото на този етап само те имат възможност да складират ваксината при минус 70 градуса.