Жертвите на урагана Иън вече са 85

Всички загинали, с изключение на четирима души, са отчетени във Флорида

САЩ
12:56 - 03 Октомври 2022
1557
Жертвите на урагана Иън вече са 85

Броят на загиналите от урагана Иън вече надхвърли 80 души, съобщава "Ройтерс".

Възстановяването от причинените щети във Флорида и Северна и Южна Каролина вероятно ще струва десетки милиарди долара.

Очакваше се броят на жертвите да продължи да расте, тъй като наводненията се отдръпнаха и спасителните екипи получиха достъп и до райони, които бяха откъснати от външния свят.

Потвърдени са най-малко 85 смъртни случая вследствие на бурята, след като в сряда Иън връхлетя брега на Персийския залив на Флорида с катастрофалната сила на ураган от четвърта категория с максимални постоянни ветрове от 240 км/час.

Всички загинали, с изключение на четирима души, са отчетени във Флорида. 42 от жертвите са от крайбрежния окръг Лий, който понесе тежестта на бурята, когато тя достигна сушата, а 39 смъртни случая са докладвани в четири съседни окръга.

Над 700 000 предприятия и домакинства останаха без електричество вчера следобед само във Флорида, където повече от 2 милиона потребители останаха без ток през първата нощ на бурята.

Застрахователите се готвят за между 28 и 47 милиарда долара искове за това, което може да се окаже най-скъпата буря във Флорида след урагана Андрю през 1992 г., според американската компания за данни и анализи на имоти CoreLogic.