Жертвите на земетресението в Мароко достигнаха 2012 човека

В страната бе обявен тридневен национален траур

Новини
08:45 - 10 Септември 2023
2981
Жертвите на земетресението в Мароко достигнаха 2012 човека

Броят на жертвите на мощното земетресение в Мароко е достигнал 2012 души, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Агенцията допълни, че ранените към момента са 2059.

Епицентърът на мощното земетресение с магнитуд 6,8 според Геофизическия институт на САЩ е бил югозападно от град Маракеш, на 320 км южно от столицата Рабат.

Националният център за научни и технически изследвания, базиран в Рабат, от своя страна посочи, че земетресението е било с магнитуд 7 и че епицентърът му е бил в провинция Ал-Хауз.

Според мароканските медии това е най-мощното земетресение, което кралството е регистрирало досега.

Според видеа, разпространени в социалните мрежи и свидетелства на очевидци, земетресението е причинило значителни материални щети в няколко града.

Световната банка е обещала да окаже всестранна помощ на пострадалите, предаде ТАСС, като се позова на разпространено от институцията писмено изявление.

"Ние изразяваме нашите най-дълбоки съболезнования на кралството на възможно най-високо ниво и предлагаме всестранна помощ на страната във връзка с тази катастрофа. На този етап нашето внимание е съсредоточено изключително и само в мароканския народ и властите, които се опитват да се справят са тази трагедия", се отбелязва в документа.

Земетресението разтресе Мароко непосредствено преди годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка в началото на следващия месец, на които Маракеш трябва да бъде домакин.

В страната бе обявен тридневен национален траур.