Жесток побой над руска журналистка в Чечения

В продължение на години Милашина е отразявала нарушенията на правата в страната

Топ
13:27 - 04 Юли 2023
2431
Жесток побой над руска журналистка в Чечения

Награждавана руска разследваща журналистка е в болница, след като е била жестоко пребита от въоръжени нападатели по време на пътуване в Чечения, съобщи правозащитната организация "Мемориал".

"Пръстите на Елена Милашина са счупени и тя понякога губи съзнание. Тя има синини по цялото тяло", заяви групата в социалните мрежи, цитирана от АФП.

Инцидентът е станал рано днес, когато Милашина и адвокатът Александър Немов са пътували от летището.

"Те са били жестоко ритани, включително в лицето, получили са смъртни заплахи и са били заплашвани с пистолет в главата. Оборудването им е било отнето и разбито", казва "Мемориал".

Комитетът срещу изтезанията, група за защита на правата на човека, публикува снимки на Милашина в болницата с обръсната глава, покрита със зелена боя, която се използва при порязвания, и с превързани ръце.

Групата за медийни права "Репортери без граници" заяви, че е "ужасена от жестокото нападение" срещу Милашина.

Вестникът на Милашина "Новая газета", най-голямото независимо издание в Русия, потвърди инцидента. В него се казва, че тя и Немов в момента са в болница в чеченската столица Грозни.

Според "Новая газета" тя е била в Грозни, за да присъства на произнасянето на присъдата на Зарема Мусаева, майка на трима изгнаници, критикуващи силния чеченски лидер Рамзан Кадиров. Мусаева е била задържана от чеченските сили през януари миналата година в Нижни Новгород - град на 1800 км северно от Чечения.

През февруари миналата година "Новая газета" съобщи, че Милашина е трябвало временно да напусне Русия, след като е получила смъртни заплахи от чеченското ръководство.

В продължение на години Милашина е отразявала нарушенията на правата в Чечения за "Новая газета".

От 2000 г. насам вестникът, чийто главен редактор Дмитрий Муратов получи Нобелова награда за мир през 2021 г., е станала свидетел на убийството на шестима журналисти и сътрудници, включително разследващата журналистка Анна Политковская.

Фокусирайки се върху нарушенията на правата в Чечения, Милашина тръгна по стъпките на Политковская, яростна критичка на политиката на Кремъл в Чечения, която беше застреляна през 2006 г.

Руският комисар по въпросите на човешките права Татяна Москалкова, цитирана от руските информационни агенции, заяви, че инцидентът "трябва да бъде внимателно разследван, а виновните да бъдат изправени пред съда".

Москалкова заяви, че Милашина е откарана в друга болница в близкия регион.

"Сигурността на журналистката ще бъде напълно гарантирана", каза Москалкова.