ЖЕСТОКА СХЕМА: 10 бона за място в Софийските гробища

В разкритата схема са участвали служители на общинското предприятие "Гробищни паркове", 35 са уволнени

Крими
16:50 - 21 Март 2024
3678
ЖЕСТОКА СХЕМА: 10 бона за място в Софийските гробища

Схема за продажба на гробни места е разкрита в Централните софийски гробища. Цената на един гроб е стигала до 20 хил.лева, съобщи временният директор на "Гробищни паркове" Румен Димитров на пресконференция в Столичната община. Всички факти около разкритията са предадени днес на прокуратурата, добави той.
 
Той е поел ангажимент пред кмета на София Васил Терзиев да разкрие проблемите в деветте гробищни парка на града и да предложи решения. Димитров е на този пост от средата на януари и оттогава извършва проверки. Той се оплака, че постоянно е заплашван, но не посочи конкретно от кого. Каза, че умишлено няма да назовава имена на замесени в "престъпната група", която действала, защото липсвала охрана. "Също така липсват 2 км ограда", очерта проблемите на софийските гробища, които са с обща площ 2900 дка.

В разкритата схема са участвали служители на общинското предприятие "Гробищни паркове", уточни Димитров. Те вече са уволнени, общо 35 души, някои от тях дисциплинарно.

Схемата : първо се пише заявление до гробищната администрация, че жител на София иска да се преместят тленните останки на негов близък, погребан в далечно село, в софийско гробище, защото иска да почита често гроба му.

Най-често лицата са от село Биково (Сливенско) и заявлението е със "сърцераздирателен текст, който е еднакъв", по думите му, във всички писма с подобно искане.

"Лицето получава разрешение за преместването и костите уж се препогребват в предварително отчуждено гробно място и то в красивата зона на Централните софийски гробища. Дава се и право да се купи за вечни времена мястото срещу 570 лева", обясни Димитров.

В следващ момент се намира човек, който наистина търси гробно място за свой близък. На него му се преотстъпва мястото пред нотариус срещу доста по-сериозна сума.

"Моята информация е, че когато са липсвали места в Централните софийски гробища, едно гробно място е стигало до 20 хиляди лева. В момента са около 10 хиляди, но скоро пак ще има недостиг на места и отново може да скочат", каза директорът.