Жилищен блок пропада след аварията на метрото в "Сухата река"

Общество
22:34 - 25 Януари 2021
8884
Жилищен блок пропада след аварията на метрото в "Сухата река"

Жители на столичния квартал "Сухата река" се оплакаха от леко пропадане на блока им. Има щети и в два от апартаментите, а собствениците предполагат, че може да има връзка с надигането на релсите при метростанция "Хаджи Димитър".

От Столичната община започнаха проверка. Движението на метрото по третата линия между станциите "Театрална" и "Хаджи Димитър" все още е спряно.

В един и същи ден живущите в два апартамента на 11-ия етаж на блок 208 - вход "В", осъмват с повдигнати плочки в домовете си.

"Станах, дойдох в хола и констатирах, че плочките се бяха надигнали и просто се движеха под мен", разказа пред БНТ Константин Чернев.

Повдигането на плочките съвпада с надигането на релсите в метрото. Дали обаче това е причината, все още не е ясно.

Ситуацията в съседния апартамент е сходна. Макар щетите да не са толкова големи, подът е повдигнат и в дома на Храбър Смочевски.

Преди около седмица той установява, че плочките в трапезарията му са надигнати - в същия ден, когато и тези на съседа му Константин. Подобно нещо се случва за първи път и при двамата.

"Как да се почувствам, като знам, че ремонт ме чака. Въпреки че имам застраховка, но не знам застрахователят как ще реагира. Той ще иска някакво обяснение от какво е станало, а кой ще ми го даде - не знам", коментира Смочевски.

Представители на Столичната община провериха и двата обекта. Оттам съобщиха, че след огледа на място от екип на общински строителен контрол е съставен констативен протокол. Проверява се документацията на сградата. След проверките ще се установят причините, довели до проблема.

"Въз основа на получени сигнали от граждани е изпратена проверка на място от екип на общински строителен контрол, който е направил оглед на място. Проверява се и документацията на сградата. След проверките ще се установят причините, довели до проблеми с плочки и паркет в два от апартаментите на 11 етаж", казват от Столична община.