Жител на Сеул пред Lupa.bg след трагедията: Властите са виновни за 154-те жертви

Само ковид мерките миналата година спасили тогавашния хелоуински фестивал в столицата от масова смърт

Свят
13:15 - 31 Октомври 2022
4286
Жител на Сеул пред Lupa.bg след трагедията: Властите са виновни за 154-те жертви

Ужасяващата трагедия в Сеул, отнела живота на 154 души, повдигна редица въпроси за сигурността в страната и дори може да коства мандата на сравнително прясно стъпилия в премиерския офис Хан Дък Су, прогнозира пред Lupa.bg южнокореецът Ю Бин Ким. Той се е разминал на косъм от масовата смърт в търговската зона на столицата, известна с богатия си нощен живот, миналата събота. 

Според него властите са изцяло отговорни за струпването, довело до загубата десетки животи, при това на млади хора. Ким е категоричен, че всичко това е можело да се предвиди.

И дава за пример миналогодишния хелоуински фестивал в Сеул, когато броят на посетителите бил толкова голям, че само някои от все още действащите антиковид рестрикции тогава де факто отложили трагедията за 2022 г. 

Самият той имал намерение да отиде в Итевон, за да празнува с годеницата си и приятелска компания.

Но в последния момент тя се намесила с предупреждение, че ще има твърде много хора там и дори "може да стане опасно".

Мъжът намира думите й за почти пророчески. Така двамата се озовават на другия край на мегаполиса, пак на празненство за Вси Светии, но с далеч по-добра организация и по-малко тълпи. 

Според микробиолога, страната се намира в хаос, породен от излизането от ковид кризата и смята, че действията на органите на реда са съсредоточени не в опазването на обществените прояви, а в търсенето на чужди шпиони на територията на страната. Южна Корея се тресе от непрестанни корупционни и политически скандали от 2016 г. насам, което доведе до каскада от рокади по високите етажи на държавата.

Освен това властите са заети с разкриването на безбройните култове и секти, избуяли сред населението в последните няколко десетилетия, включително т.нар. църква на обединението, по-позната у нас като сектата на Мун.