Жител на Тонга плувал 27 часа след цунамито

57-годишният Лисала Фолау е бил отнесен в морето миналата събота от родния си Атата

Новини
19:22 - 20 Януари 2022
1807
Жител на Тонга плувал 27 часа след цунамито

Жител на Тонга, който твърди, че е преплувал 7,5 километра за 27 часа до най-близкия остров Тонгатапу, когато е бил отнесен в морето след вулканичното изригване и последвалите опустошителни вълни цунами, е приветстван като истински Аквамен, предаде Ройтерс.

57-годишният Лисала Фолау е бил отнесен в морето миналата събота от родния си Атата - малък остров с население около 60 души. Мъжът е успял самостоятелно да преплува 7,5 километра до главния остров на архипелага, заради което в социалните мрежи масово го оприличават на популярния комиксов и филмов герой Аквамен.

Фолау е намерен в неделя вечерта встрани от път, до който изтощеният мъж е успял да се добере от брега на океана.

Изригването на подводния вулкан в Тонга започна на 14 януари. На следващия ден мощен трус и активна вулканична дейност предизвикаха няколко цунамита, в резултат на които столицата на страната Нукуалофа, намираща се на северния бряг на остров Тонгатапу, както и част от курортите и селищата в западната част на острова, понесоха сериозни щети. Властите съобщиха за три жертви.

"Просто се носех, подхвърлян наоколо от големите вълни, които продължаваха да прииждат", разказва оцелелият мъж пред местна радиостанция.

Историята на Ласала Фолау бързо се разпространи в различни тонгоански групи във Фейсбук и други социални мрежи. Мнозина побързаха да го сравнят с Аквамен, като не липсваха потребители, които го нарекоха "легенда".