Жители на Черноморец на протест

Хората искат да им бъдат върнати наследствени земи

Топ
15:31 - 07 Януари 2024
3510
Жители на Черноморец на протест

Жители на град Черноморец излязоха на протест с искане да им бъдат възстановени наследствени земи в местностите Акра, Таласакра и Червенка. Проблемът с тези имоти продължава две десетилетия и до ден днешен не се намира решение.

Днешният им протест е организиран, след като от Министерството на земеделието и храните са им изпратени предложения за обезщетение. В замяната на земите край морето се предлагат такива край села във вътрешността на община Созопол, казаха черноморци.

Те настояват да им бъдат върнати наследствените имоти и не са съгласни, че уведомленията от земеделското ведомство са получени точно преди Коледните празници, което затруднява обжалването на процедурата в 14-дневен срок.

"Необходимостта на тези терени отпадна през 2005 година. И тогава опитаха да ни обезщетят с места, които са далеч от Черноморец. Реално тези поделения ги няма, статутът на земята е сменен, но не се връща на хората. Преди Нова година получихме уведомления за обезщетения във вътрешността на общината, а върху терените, които си искаме, няма нищо", каза Васил Жечев от Инициативния комитет за възстановяване на земите.

"Местната власт не разполага с инструментите, които могат да разрешат този дългогодишен проблем. Единственото, което можем да направим, е да подкрепим хората в техните искания", каза кметът на Черноморец Росен Деспов.

Наследниците на земи, попадащи на територията на бившите военни поделения, са повече от 200. Само ден преди Коледа, половината от тях са получили писма с посочени конкретни имоти край созополски села, които се предлагат като обезщетение.
"Предлагат се терени край селата Равна гора, Габър, Индже войвода. Това не е равностойно. И трите местности, в които се намират нашите земи, са около 700 декара. Вероятно ще се превърнат в "бели петна" и вероятно ще се разпродадат по познати в България схеми", допълни Жечев.

В сряда трябва да се проведе среща на протестиращите с областния управител на област Бургас Пламен Янев.