Жителите на „Галата“ ще се разпореждат с 16 дка парк

Актуални новини
14:12 - 11 Май 2023
1517
Жителите на „Галата“ ще се разпореждат с 16 дка парк

Общинските съветници във Варна приеха годишната програма за управление и разпореждане с имоти - общинска собственост през 2023 година.

След близо три часа Общинският съвет във Варна прие първата точка от дневния ред на днешното си заседание. От нея беше гласувано да отпадне деветата подточка за отдаване под наем на Спортна зала за ползване от хандбален клуб.

Дискусия предизвика предоставянето на имот на Сдружение с нестопанска цел "Парк Борисова градина - Галата". Съветниците решиха да предоставят 16 декара общинска земя за развитието на парка във варненския квартал "Галата". Стопанисването ще бъде поверено на сдружението в срок от десет години.

Парцелът е разположен в горната част на квартала и допреди години бе старо депо за строителни отпадъци. След днешното решение на варненските общински съветници, той ще се стопанисва от създаденото от ентусиасти сдружение "Парк Борисова градина - Галата". Парцелът се намира в горната част на кв. "Галата", като до момента там са залесени 11 декара.

С друго решение на Общинския съвет днес сградата на бившия дом “Княгиня Надежда” се предоставя безвъзмездно за управление на Висшия съдебен съвет. Планира се триетажната сграда да бъде ползвана от прокуратурата в морската столица, като преди това се предвижда основен ремонт.

Актуализираният план за организация на движението също фигурира в дневния ред на Варненския Общински съвет. Ако местният парламент го приеме, достъпът на автомобили до местността Салтанат, която е част от Морската градина, ще бъде забранен. На днешното заседание ще стане ясно и кои са носителите на награда „Варна“ за 2023 г.