ЖИВ Е ТОЙ! Руснаците пуснаха снимка на командир Виктор Соколов при Шойгу

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира твърдението на Украйна за удара по Севастопол на 22 септември

Украйна
14:15 - 26 Септември 2023
4248
ЖИВ Е ТОЙ! Руснаците пуснаха снимка на командир Виктор Соколов при Шойгу

Виктор Соколов, командирът на руския Черноморски флот и един от най-старшите офицери на руския флот, беше заснет да присъства на видеоконференция във вторник, ден след като украинските специални сили обявиха, че са го убили, съобщи "Ройтерс".

На снимка и видео, разпространени от руското министерство на отбраната, Соколов е показан участващ във видеоконференция с министъра на отбраната Сергей Шойгу и други висши адмирали и началници на армията.

Специалните части на Украйна съобщиха в понеделник, че са убили Соколов, московски топ адмирал в Крим, заедно с 33 други офицери при ракетна атака миналата седмица срещу щаба на руския Черноморски флот в пристанището на Севастопол.

Във видеото, разпространено от министерството и излъчено по държавната телевизия, Шойгу казва, че повече от 17 хил. украински войници са били убити през септември и че повече от 2700 оръжия, включително седем американски бойни машини "Брадли", са били унищожени.

"Украинските въоръжени сили търпят сериозни загуби по цялата линия на фронта", казва Шойгу и добавя, че украинското контранастъпление засега не е дало резултати.

"Съединените щати и техните съюзници продължават да въоръжават въоръжените сили на Украйна, а режимът в Киев хвърля необучени войници в безсмислени атаки", заявява военният министър, цитиран от "Ройтерс".

Малко преди публикацията на снимката и видеото говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира твърдението на Украйна за удара по Севастопол на 22 септември.

Киев засили атаките в Черно море и Крим, докато украинските сили продължават четвърти месец с контранастъплението си в източните и южните части на страната, за да си върнат окупираната от Русия територия.