Живко Петров изля душата си в концерт-събитие

Маестрото представи брилянтните си 20 прелюдии за пиано

Нещо за четене
15:49 - 20 Април 2023
3167
Живко Петров изля душата си в концерт-събитие

Да излееш душата си пред стотици хора и то така, че да ги накараш да видят себе си в твоите лични емоции – хората на изкуството го могат, а още повече – големите артисти като Живко Петров. В третия ден на Великден брилянтният пианист направи своеобразна изповед в концерт с автограф в София, който ще се помни дълго. Това беше един от редките случаи на музикални събития у нас, наситени не само с очевиден професионализъм на артиста на сцената, но и с откровена емоция, преливаща от рояла към публиката му.

Маестрото изсвири в столичен клуб пиеси от двата си солови албума After 4 и Ten, чиито ноти са публикувани в неговата книга „20 прелюдии за пиано”. Звучаха творби със заглавия като Prosperity (Благоденствие), Curiosity (Любопитство), It’s a Dream (Това е мечта), придружена с въпроса „Мечтаем ли?”, Conversation with Myself (Разговор със себе си), хващащата за гърлото The Dance of Eternal Piano (Танцът на вечното пиано), наситената с щастливи ноти City Lights (Градски светлини) и много други музикални откровения. Те накараха хората в клуба да забравят чашите по масите си, да се вглъбят в изкуството му и да открият себе си в него, претворявайки по собствен начин емоцията на артиста. 

За пиесите в албума Ten Живко Петров пише: „всяка една представя различна случка и емоция, които съм изпитал. Мои лични преживявания, чувства, усещания, изразени така, както умея най-добре – чрез музиката (...) Щастлив съм, че открих себе си в TEN. Надявам се и вие да откриете себе си в музиката!”. Той наистина създава музиката си така, че слушателите да я преживеят по свой уникален начин в зависимост от различните си характери, светогледи и моментни състояния. В нея няма буквализъм, посочване с пръст или подчертаване на нещо задължително, напротив – тя е елегантна, деликатна, откровена и вероятно заради това – толкова силно въздействаща.

Живко Петров е сред най-активните и продуктивни музиканти у нас, но много рядко застава на сцената със солов проект. Този концерт беше един от малкото случаи, в които публиката има възможност да го чуе да изпълнява на живо пиесите си за пиано. Затова бе истинско събитие за меломаните. В рамките на концерта музикантът раздаде и автографи върху своята книга, която всъщност бе поводът за провеждането на събитието. Освен нотите на творбите от двата албума, в нея са публикувани лични размисли на маестрото, кадри от фотосесии на Стефан Н. Щерев и Тина Халкова, текстове за музиката му на Маргарита Димитрова, Димитър Стоянович и Таня Иванова, както и USB флаш памет, в която са записите от Afret 4 и Ten.

Фотография: Блага Христозова