Живко Тодоров сменя Мавродиев в ББР

Икономика
16:26 - 09 Април 2020
9461
Живко Тодоров сменя Мавродиев в ББР

Живко Тодоров има най-големи шансове да смени освободения по искане на премиера изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев. Това става ясно от решение на управителния съвет на БНБ.

БНБ е дала съгласие Тодоров да бъде член на  управителния съвет  и изпълнителен директор на държавната банка.

Само ден, след като премиерът Бойко Борисов се разграничи от изпълнителния директор на Българска банка за развитие Стоян Мавродиев, в банковите среди се понесоха слуховете кой точно ще го наследи на поста.

За рокадата се заговори, когато в медиите излезе информацията, че ББР е отпуснала скандален кредит от 75 млн. лв. на колекторска фирма. 

Това предизвика спешната реакция на министър-председателя, който обяви на пресконференция, че „маха всички“ - и изпълнителния директор Мавродиев, и целия борд на банката.

Живко Тодоров работеше в Първа инвестиционна банка като главен финансов директор. Интересното е, че

преди около седмица Надзорният съвет на ПИБ е взел решение да прекрати договора му, считано от 2 април.

Това беше съобщено от кредитната институция в писмо до инвеститорите. "Точно новата длъжност е причината да го освободят", коментираха банкери. 

Вчера Румен Гечев от Комисията по бюджет и финанси в парламента също съобщи пред Lupa.bg, че още преди няколко дни БНБ е дала лиценз за нов управител на Българска банка за развитие.