Животоспасяващо лекарство за рак на гърдата изчезна от аптеките

Новини
16:15 - 28 Февруари 2020
9055
Животоспасяващо лекарство за рак на гърдата изчезна от аптеките

Дефицит на лекарство, масово предписвано за лечение на рак на гърдата докара до паника стотици жени, страдащи от онкозаболяването. Препаратът тамоксифен, който е един от най-масово препоръчваните за хормонотерапия на онкоболните, липсва в аптеките, сигнализираха сблъскали се с проблема в Lupa.bg.

Жените са притеснени, защото спирането на лечението с въпросния медикамент е абсолютно противопоказно и може да наруши целия процес на лечение и най-важното - да предпази от развитието на метастази. 

Фармацевтите обясняват, че вероятно липсата на животоспасяващото лекарство се дължи на липсата на внос на активната съставка тамоксифен, която се произвежда предимно в Китай. По тази причина стотици препарати вероятно ще липсват за неясен период от време в много други страни.  

По непотвърдена информация, „Нолвадекс”, каквото е най-често изписваното лекарство с активната съставка тамоксифен, не се намира и в Гърция и Турция. Не е ясно и кога ще има доставки. „Какво ще правим? Не можем да спрем поддържащата терапия. Обикаляме всички аптеки, за да намерим препарата някъде, където все още не е изчерпан. Оттам нататък - не е ясно”, сподели 50-годишна жена.  

В някои аптеки предлагат българския еквивалент на лекарството, който обаче също не се намира навсякъде, а и болните се притесняват дали няма притеснителни странични ефекти. Тамоксифен е едно от последните поколения хормонални препарати, което е изчистен медикамент и в повечето случаи не нанася сериозни поражения на организма.    

Проблеми се очакват с наличностите и на другите препарати за борба с рака на гърдата - ароматазните инхибитори с активна съставка летрозол, както и за химиотерапевтичните курсове с основен медикамент - таксол с активна съставка паклитаксел.