Жоро Шопа влезе в испанска болница

Отложиха екстрадицията на хазяина на Ветко и Маринела Арабаджиеви заради влошено здраве

Новини
08:06 - 10 Октомври 2019
10378
Жоро Шопа влезе в испанска болница

Георги Семерджиев – Жоро Шопа е постъпил в болница в Испания заради тежко заболяване и поради тази причина властите на Иберийския полуостров временно са замразили екстрадицията му в България. Това са съобщили с писмо до родните власти от специализираната структура на ЕС за съдебно сътрудничество „Евроджъст”.

Аферистът от Тополовград бе арестуван тази пролет в имението си в курортното селце Кабрера де Мар край Барселона заедно с укриващите се от правосъдието в България хотелиери Ветко и Маринела Арабаджиеви. Туристическото семейство бе екстрадирано у нас и оттогава Арабаджиеви са в ареста с повдигнати обвинения за пране на пари и данъчни измами.

Георги Семерджиев заедно с хотелиера Ветко Арабаджиев. Екстрадицията на хазяина на хотелиерския бос в България се отлага временно заради заболяване

Техният хазаин Жоро Шопа обаче до този момент съумява да се спаси от екстрадиция. От пролетта насам Семерджиев бе арестуван и пускан на три пъти от полицията в Испания. Преди месец той бе задържан за последно, след като в България му повдигнаха задочно обвинение като част от престъпната банда на Ветко и Маринела Арабаджиеви. Семерджиев ще бъде съден за пране на над 5 милиона евро и куп съмнителни сделки с имоти с пари, навярно придобити по престъпен начин.

Жоро Шопа обаче е съумял да си издейства временна отсрочка от испанските власти, озовавайки се в болница. Според изготвена медицинска експертиза, здравословното състояние на Семерджиев не позволява той да лети със самолет до България. Жоро Шопа и в момента се намира в болница в Мадрид.

Широкоплещия здравеняк е преживял два атентата през годините. Първо бомба, заложена пред къщата на кокаиновия трафикант Евелин Банев – Брендо през далечната 1999 г. рани Семерджиев, а през 2014 г. той оцеля от куршумите на наемен убиец. Килърът причака Жоро Шопа пред хотела му в софийския квартал „Лозенец” и изстреля няколко куршума по него. Семерджиев обаче оцеля по чудо, като лекарите от „Пирогов” извадиха куршум, забил се в плешката му. След неуспешното покушение Семерджиев се изнесе в Барселона.