ЖП транспортът в Германия е парализиран частично от стачка

„Дойче бан“ е била принудена да отмени 80 на сто от влаковете на дълги разстояния

Новини
15:24 - 08 Декември 2023
1797
ЖП транспортът в Германия е парализиран частично от стачка

Железопътният транспорт в Германия е бил парализиран частично днес поради продължаващата стачка на заетите в сектора, организирана от германския профсъюз на машинистите (GDL), предаде ДПА.

Синдикатът призова за 24-часов трудов протест, който започна в 22:00 ч. местно време (23:00 ч. българско време) в четвъртък. Профсъюзът настоява да бъдат намалени работните часове на служителите, които се трудят на смени.

Стачката засяга както регионалните, така и влаковете на дълги разстояния, оперирани от германския железопътен оператор "Дойче бан" (Deutsche Bahn). Държавната компания е подготвила извънредно разписание за движението на железопътните композиции през периода на трудовия протест. 

„Дойче бан“ е била принудена да отмени 80 на сто от влаковете на дълги разстояния.

Нарушенията при движението на регионалните композиции варират в различните провинции на Германия. Смята се, че стачката засяга движението на хиляди влакове, въпреки че железопътната компания не е предоставила конкретни данни.

Германският профсъюз на машинистите обеща да не организира трудови протести по време на коледните празници, но посочи, че стачките ще продължат през идната година, посочва ДПА.