Жребий определи съдиите, които ще проверяват спецсъдилищата

Новини
18:04 - 25 Май 2021
2600
Жребий определи съдиите, които ще проверяват спецсъдилищата

Съдиите, които ще проверяват двете специализирани съдилища, бяха определени с жребий от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Те трябва да са готови с анализа в рамките на три месеца. 

В работната група влизат петима съдии от апелативните съдилища и един от Военно-апелативния и 12 от Върховния касационен съд.

Това Светла Цолова (АС-Бургас), Росица Тончева (АС-Варна), Петя Стоянова-Николова (АС-Велико Търново), шефката на апелативния съд в Пловдив Магдалина Иванова, Камен Иванов от АС-София, както и зам.-председателят на Военно-апелативния съд полк. Генко Драгиев.

От ВКС бяха избрани Красимира Медарова, Христина Михова, Ружена Керанова, Петя Шишкова, Жанина Начева, Антоанета Данова, Лада Паунова, Даниела Атанасова, Невена Грозева, Блага Иванова, Татяна Кънчева и Надежда Трифонова.

До 17 часа утре те трябва да решат дали да си правят отвод.

Съдийската колегия препоръча на председателите на съдилища да предприемат мерки за освобождаването на магистратите, ангажирани с анализа, от преките им съдийски задължения за срока на изготвянето му. За шефката на АС-Пловдив решение ще вземе Лозан Панов.

Мерките обаче трябва да бъдат съобразени с изискването за неизменност на съдебния състав по наказателните дела.

Съдийската колегия има намерението да осигури допълнително възнаграждение за членовете на комисията. Но неговият размер ще зависи от това дали, докато извършват анализа, ще бъдат с по-слаба натовареност, или не.