Жриците на любовта доволни: Кварталът на Червените фенери вече приема клиенти

Проститутките няма да носят маски по време на секс игрите

Свят
13:15 - 02 Юли 2020
6258
Жриците на любовта доволни: Кварталът на Червените фенери вече приема клиенти

Публичните домове в Нидерландия, включително тези в прочутия квартал на Червените фенери в Амстердам, вчера отново отвориха врати, след като бяха затворени в средата на март заради пандемията от новия коронавирус, предаде Франс прес.

От 1 юли в Нидерландия отново се разрешава упражняването на всички "контактни професии", което се отнася и за секс тружениците и труженичките. Първоначално правителството планираше публичните домове да отворят отново на 1 септември, но работещите в сферата на секс услугите настояха това да стане по-рано.

"Всички изпитваме голямо облекчение, че можем да се върнем на работа, тъй като много работещи в секс бранша не получиха никаква помощ от държавата", каза за АФП Фокси, представителка на професията от Амстердам.

Работещите в областта на секс услугите обаче трябва да спазват някои правила, за да се избегне заразяване с короновируса, като предварителна проверка на клиента за симптоми на Ковид-19. В сила остават също обичайните хигиенни правила и разпоредби като дезинфекция на стаята, миене на ръцете и смяна на чаршафите след всеки сеанс.

"Тези неща са основна необходимост. Слава богу обаче не сме длъжни да носим маска по време на срещите", отбелязва Фокси, активистка в амстердамския Център за информация за проституцията. Тя не очаква отлив на клиенти заради санитарните изисквания, не смята също, че има риск от заразяване с коронавирус. Графикът й за първия работен ден е запълнен.

В Нидерландия проституцията е напълно законна дейност от 2000 г. Работещите в секс сферата трябва да са вписани в регистъра на Търговската камара и плащат данък върху доходите си.

Само в Амстердам хората, които работят в този бранш, са около 7000. Към 75 % от проститутките идват от страни с ниски доходи, главно в Източна Европа, показват официалните данни.