Журналист инициира петиция за приемане на Закон за дарителството

Политика
23:01 - 07 Ноември 2020
3029
Журналист инициира петиция за приемане на Закон за дарителството

Колегата журналист Владимир Христовски от БГНЕС инициира събирането на подписи в петиция до премиера Бойко Борисов и шефката на Народното събрание Цвета Караянчева за приемането на Закон за дарителството след скандала с фондацията "ХелпКарма", възмутила стотици хиляди в последните дни. 

"В годините много хора и организации спечелиха пари, злоупотребявайки с болката и страданието на нуждаещите се от помощ. Не малко са тези, които превърнаха доброволчеството в бизнес и превърнаха думата фондация в мръсна дума. Последният случай е с платформата "ХелпКарма", чийто собственик е свързан и с компанията за бързи кредити "Кредисимо". Далаверата им беше разкрита от журналиста на bTV Мария Цънцарова", пише журналистът. 

В мотивите си той изтъква належащото приемане на единен кодекс, в който да се регламентирата правата и задълженията на субектите, които желаят да се занимават в тази област, ще даде правна рамка, която да стимулира дарителството у нас, ще посочи пътищата, по които може да се набират дарения, контролът върху разходването и отчитането им пред обществото.

"Дарителството трябва да остане доброволен акт и да не се превръща в бизнес, защото човешкото страдание и живот нямат цена. 

Дарителите трябва да са сигурни, че 100% от парите им отиват за каузата, която искат да подкрепят и никой няма да взима % от тях под предлог, че се издържа. 

За да се пресекат тези и други порочни практики, свързани с използването на дарения за лични нужди и отклоняването им е необходимо създаването на Закон за дарителството в България", пише още авторът на петицията.