Журналист: Новите гарвани вадят очите на старите

Актуални новини
11:11 - 08 Юли 2021
1901
Журналист: Новите гарвани вадят очите на старите

„Ако използвам един народен израз, за първи път не сме свидетели на българката поговорка: „Гарван гарвану око не вади“. Новите гарвани се опитват да извадят очите на старите. Това не е нещо, което често наблюдаваме”. Това заяви пред БГНЕС журналистът с дългогодишна практика, наблюдавал отблизо не една и две предизборни кампании - Петко Георгиев.

Според него такова вадене на очи сме наблюдавали през 90-те години, когато беше краят на комунистическия режим в България. От тази гледна точка изборите не преминават гладко и удобно за бившите управляващи. Напротив, служебното правителство върши една изследователска, разследваща работа, която има донякъде шокиращ и образователен ефект върху съзнанието и разбирането на хората за това в каква система са живели и с какво сега им предстои да се справят“.

Той определи доскорошната власт на ГЕРБ в България като „авторитарна клептокрация“.

Петко Георгиев отбеляза още, че кампанията е технологично доста различна от тези, водени от партиите в годините назад, тъй като се провежда предимно в полето на социалните мрежи и интернет, а не толкова в това на традиционните медии като телевизия, радио и печатни издания.

„Това прави наблюдението ѝ много сложно, защото интернет позволява огромна информация да отива само до тези, за които е предназначена, а ние, като журналисти или другата аудитория, не виждаме какво става в голяма част от общуването“, коментира той.

По думите му в кампанията има и други любопитни неща, давайки за пример доскорошните управляващи от ГЕРБ. В началото те започнаха с налагането на нови и млади лица, но в най-горещата фаза на кампанията лидерът на партията Бойко Борисов отново „хвана юздите“.

„Не знам доколко това ще помогне, но за мен е очевидно, че той играе за запазване на твърдия електорат. В тази конкретна обстановка ГЕРБ едва ли ще спечели и един нов различен избирател от тези на предишните избори“, смята журналистът.