Журналист от „Ди Велт“ с разкрития за Кирил Петков

Филип Фолкман - Шлюк се изненадал от големи индиректни доставки на дизел за Украйна

Украйна
20:14 - 18 Януари 2023
34830
Журналист от „Ди Велт“ с разкрития за Кирил Петков

Авторът на статията в "Ди Велт" за България - "Страната, която тайно спаси Украйна", Филип Фолкман - Шлюк с първи думи за публикуваното разследване. Германският журналист разговаря с бившия премиер Кирил Петков на тема доставките на оръжия за Украйна в началото на тази година.

„Той ми разказа, че е направено повече, отколкото беше ясно до момента. Като журналист бях любопитен и се свързах преди всичко с Министерството на външните работи в Киев, за да разбера дали това е вярно, както и с други източници в Украйна“, разказа Шлюк пред bTV.

Журналистът получава потвърждение от украинска страна и хвърля съвсем нова светлина върху посещението на Петков в Киев през април миналата година, както и на визитата в София на украинския външен министър Кулеба.

„Новото е, че тогавашният премиер потвърди официално, че в Киев е имало споразумение. Украинският външен министър Кулеба, когато посети София, тогава темата за доставка на оръжия не беше официално повдигната, но зад затворените врати е имало конкретни разговори как съветски муниции от българските запаси ще могат да бъдат доставени на Украйна. Това, което за мен беше съвсем ново е, че е имало големи доставки на дизел индиректно за Украйна“, допълва журналистът.

Авторът разкрива още, че бившият премиер Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев са изиграли важна роля в процеса за налагане на икономически санкции на Русия.

„Много рано са казали, че не можем да губим време. Украйна е в голяма опасност, Зеленски е в голяма опасност и трябва веднага да наложим санкции. Аз намирам това за впечатляващо. Говорих и с други представители и те ми потвърдиха“, отбеляза Филип Волкман Шлюк.

Авторът допълва, че в статията ясно е описано, че директна помощ от София за Киев не е имало, но е имало е разрешително за експорт със страни посредници.