Журналист от БНТ изригна срещу екс посланика ни в Русия: Ченге от комунистическата ДС!

Политика
14:46 - 24 Януари 2022
14744
Журналист от БНТ изригна срещу екс посланика ни в Русия: Ченге от комунистическата ДС!

Известният криминален репортер на БНТ Иво Никодимов излезе с много остър коментар във фейсбук срещу бившия ни посланик в Русия и настоящ анализатор Илиян Василев. Журналистът припомня миналото на дипломата като агент на Държавна сигурност и неговата работа в сателитната на БКП партия - БЗНС. От поста не става ясно какво точно е провокирало Никодимов да нападне словесно Илиян Василев.

"Ето кой е Ilian Vassilev / Ilian D. Vassilev! Ченге от комунистическата Държавна сигурност. Работил в БЗНС преди 1989 г., по партийна линия подчинен на Светла Даскалова (несменяем министър на правосъдието в комунистическите правителства от 1966 до 1990 г.). Докато е министър, Даскалова, не се е обявила против нито една смъртна присъда издадена по политически съображения. Нито един път не се е обявила против разстрелите на хора, които бягат през границите към Турция и Гърция.

Днес Ilian Vassilev се е маскирал като демократ. Раздава присъди и казва кой, къде и какво може и не може да прави. Иначе произхожда от работническо семейство и приема сътрудничеството на комунистическата ДС по "идеологически, морални и политически подбуди, тъй като е възпитан в този дух", пише Иво Никодимов и публукува факсимилета от досието на екс посланика.

Илиян Василев е завършил международни отношения в Университета за национално и световно стопанство. През 1981 – 1990 г. по времето на комунистическия режим е сътрудник в Международния отдел на БЗНС. След 1990 година е резидент-мениджър, консултант по международно строителство и развитие във фирма „Дж. Джоунс и Ко“ и представител на фирмата в България. Посланик Василев е включен в „черния списък“ на руското Външно министерство със забрана да влиза в Русия.

МВР и ДС имат досиета за него, едното е за агент с агентурен псевдоним „Сашо 11“. Василев е бил вербуван от Първо управление на ДС през февруари 1988 г. По време на вербуването си е заявил, че иска да сътрудничи с ДС по „идеологически, морални и политически мотиви“. От запазените документи се вижда, че той е имал и по-ранни контакти с ДС и РУ-ГЩ.

"Кремлинофилите са в патова ситуация у нас, защото колчем призоват за неутралитет, да не дразним Русия и да сключим двустранно споразумение за гарантиране на сигурността си, демек да не ни нападат, и изплува кошмара от Будапещенското споразумение от 1994 и всички подобни примери за "уважение" на суверенитета и териториалната цялост, които Кремъл демонстрира в Грузия, Украйна, Молдова /само за Европа говорим/", написа днес пък във фейсбук бившият посланик в Русия.



"Източноевропейците не помнят Запада да ги е нападал, но помнят Кремъл да ги е "освобождавал" от демокрацията и свободата, и то няколко пъти. Като не може да предложи сигурност, а "гаранциите" и не струват пет пари, какво друго да предложи Москва - просперитет, технологии, икономически модел с изпреварващо развитие, социален модел, демографски модел? А не може да ги предложи, защото само свободния дух може да твори и да просперира? Ето това е менталния тупик за съвременния фен на Кремъл - отрича, но не може да предложи нищо в замяна - и накрая остава само религиозната страст, без видима опора в материалния свят", коментира още Илиян Василев.

"Но не трябва да се подценява - кремлинофилството или почитта към руския Цар Самодържец, намира материална основа в корупционния модел и мрежовите зависимости с Русия, от които живее значителна част от обществото. По каналите на обратната върза с паричните потоци към Русия, у нас се връща значителен корупционен ресурс. Руските агенти на влияние са метастази, които блокират кариерно развитие, определят кой да стане олигарх или не /поне 70 процента от българските олигарси зависят в една или друга степен от руски държавни благодатели/, кой да има достъп до медиите /там руското влияние е потресаващо/ или не, кои да бъде отровен или не /има и успешни, не е само Гебрев/. Именно с политическата, морална и финансова протекция на Москва у нас виреят политици, бизнесмени и обслужващ персонал, които не биха могли да оцелеят в свят на конкуренция", пише още анализаторът.

"В този смисъл моралните дефицити на сляпото кремлинофилство у нас могат и да растат, но агресивността и религиозния му фанатизъм само ще нарастват. Кремлинофилството не може да вирее в демократична среда, а само в условия на насилие, дестабилизация, обществен раздор и противопоставяне. За това битката за Украйна е битка за свободата и независимостта на всяка една страна от Източна Европа, и не можем да гледаме отстрани, все едно не ни засяга. Защото ако Путин няма да се задоволи само с една страна, той иска да върне контрола си върху Източна Европа, защото когато свършат парите му у дома, той ги търси от други народи. Днес Украина му е неудобния съсед, утре ще бъде България, Полша, Румъния. Идват дни на върховно изпитание на нацията ни. Дано бъдем достойни за предците си. Дано Бог и ние да пазим България!", добавя Илиян Василев.