Журналист от Добрич: Градът е пред катастрофа

Здравният министър отива в болницата утре, но лекари няма

Здраве
17:47 - 10 Август 2020
4389
Журналист от Добрич: Градът е пред катастрофа

Журналистка от Добрич написа отворено писмо до премиера Бойко Борисов и здравния министър Костадин Ангелов заради нестихващите проблеми с коронавируса и катастрофиращата областна болница. Както Lupa.bg ви информира миналата седмица, областта е на прага на бедствие, подобно на това в Ломбардия от началото на март. 

"Уважаеми господин премиер, уважаеми членове на Министерския съвет, уважаеми господин здравен министър, уважаеми членове на Националния оперативен щаб, уважаеми представители на съсловните организации, уважаеми депутати! С тревога съобщавам, че град Добрич е пред хуманитарна криза. Заразата от коронавирус расте като лавина, мерки за пресичането й липсват, а заради управленска немощ единствената болница в града вече не е в състояние нито да поема болните, нито да ги лекува.

В МБАЛ – Добрич вече няма инфекциозно отделение – последният инфекционист напусна преди два месеца. Болест повали и двамата пулмолози. В момента над 30-те хоспитализирани пациенти с Ковид се лекуват от двама гастроентеролози, които признават, че не могат да се справят без консулт със специалист. Такъв липсва и на практика ковидболните не могат да бъдат обгрижвани адекватно. Гастроентеритите също не могат да бъдат лекувани, защото специалистите се занимават с Ковид. Лекари продължават да напускат, а ръководството на МБАЛ е в непрекъснат конфликт с малцината останали. По признание на самите медици, нищожният медицински персонал в болницата има ресурс да издържи до края на месеца. И приключва!

А инфекцията се разпространява дифузно и със скорост, расте буквално с часове. Към 10 август позитивните в Добричка област са 463, като 99 процента от тях са от град Добрич. Само през почивните дни, когато тестовете са минимални, инфектираните в Добрич бяха 47, от които петима на медици. Областният управител, както и цялото му

семейство, също са повалени от коронавируса. А двамата починали в страната през последното денонощие са добричлии.

Една от причините за главоломното разрастване на епидемията е невъзможната мръсотия и боклуци, в които е затънал градът. Улиците са с многогодишна кал, маршрутките от градския транспорт са нечисти и не се дезинфекцират, според съгражданите ми. А мръсотията е перфектната хранителна среда за вируса.

Друга причина е липсата на контрол. Противоепидемичните мерки масово не се спазват, глобени няма. Валят сигнали, че заразени и карантинирани непрестанно посрещат гости. А дейността на общината е насочена основно към копипействане на заповедите на здравния министър.

От комплексната безотговорност и немара обаче страдаме ние, гражданите. Наложително е НОЩ да посвети заседание на проблема в Добрич и да начертае мерки за излизане от кризата.

Уважаеми господин здравен министър, по време на посещението Ви утре в МБАЛ-Добрич, ще чуете различни формални решения, от които трябва да се абстрахирате. Болницата в Добрич е в критично състояние и вече не е достатъчно заведението просто да получи командировани специалисти. Необходима е и логистика и ежедневен контрол.

Уважаеми господин премиер, уважаеми министри! Ако болницата в Добрич се разпадне, градът ще бъде закрит! Имаме нужда от вашето съдействие, за да бъде спасен Добрич от гибел", пише в писмото колегата Юлияна Велчева.