Журналистът Антон Стефанов изригна срещу Соня Момчилова

Шоу
18:40 - 19 Май 2022
10638
Журналистът Антон Стефанов изригна срещу Соня Момчилова

Светският журналист Антон Стефанов изрази острото си възмущение от поведението на някои членове на СЕМ, които се готвят да санкционират Би Ти Ви заради реалити предаването "Ергенът". Самият Стефанов бе част от проекта и работи като редактор на шоуто.

Ти ли, Соня Момчилова, която написа "Ще ти скъсам, г..за!" си позволяваш да наричаш "Ергенът" "интелектуален холокост"?! Срам!", написа журналистът във фейсбук профила си, видя Lupa.bg.

Днес на заседанието на СЕМ стана ясно, че отделът за мониторинг към медийния регулатор е наблюдавал предаването, за което са получени и 44 писма с оплаквания от читатели, като те не са били шаблонни, а автентични. "Грозно", "пошло", "прилича на Харем", "това не е моралът на българската девойка", "не трябва да бъде допускано до екран", "изпълнено е с обиди", "участничките консумират алкохол", "на 13 май една участничка нарекла друга “българска злобарка", се жалват зрители на СЕМ, пише "OFFNews". 

Монитирингът е установил и нарушения - в първите 4 епизода не е имало съобщения за продуктово позициониране; на 19 февруари, първи епизод, участничките пристигали с лимузина Мерцедес; споменаване на марка спиртна напитка и  нейното консумиране, което е нарушение в закона за здравето.

Соня Момчилова, която председателства съвета, каза предвид малкия брой сигнали мислела да не взима отношение към реалитито, но: "...след последния епизод, смятам, че е демагогия и абдикация от нашата функция, като родители, да не реагираме". Тя заяви че ще иска максималната санкция по член 17а.

Това е член от закона за радиото и телевизията, който гласи: "Доставчиците на медийни услуги са длъжни да не създават и предоставят за разпространение предавания, които могат да увредят физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата". Родителите могат да забравят децата си поред телевизията, телевизията създава модели, каза Момчилова. Според нея "Ергенът" е лош модел за кариерен път на развитие на незавършени личност и "демонстрира  естетически напудрено епикурейство и хедонизъм".

Момчилова отбеляза, че предаването не е обозначено със знак за това, което се излъчва и тя смята, че "се утвърждава като норма за поведение" и "нанася поражения на детската психика". Момчилова разказа, че детски психолог й разказал, че деца си играят на “Ергенът” в училище. Тя нарече предаването “интелектуален холокост” и се възмути, че на "Разпети петък" е излъчен епизод с плажни игри и любовни ласки.

Антон Стефанов заедно с Виктор Стоянов - Ергенът. Снимка: Личен архив на Антон Стефанов

 
Новият член на СЕМ от президентската квота и доскорошен военен репортер на Би Ти Ви Габриела Наплатанова предложи "да извикаме доставчика" за разговор, а Момчилова и отговори, че вече е поканен. "Ще настоявам да бъдат наложени санкции", заяви Момчилова.

В периода 1990 – 1994 г. тя е сценарист на студентска програма „Ку-ку“. Соня Момчилова е автор на текстовете за едни от най-популярните парчета на "Ку-ку бенд" от 90-те години като „Ще ти скъсам г*за” и "Ръгай чушки в боба".
 
Под поста на Антон Стефанов се заформи дискусия "за" и "против" "Ергенът". "Да ти кажа, и предаването "Ергенът' си е голям срам. Голям. Само като видиш и чуеш руското посмешище, което е в пъти по-вредно споменатата песен", коментира тв водещият и шоумен Иво Танев. "В живота има всякакви хора. А предаването е огледало на самия живот", контрира го обаче Стефанов.

"Странни са ми подобни изхвърляния и заклеймяване. Всяко шоу е със собствена аудитория и да обиждаш тази аудитория от пиедестала на собствената надменност е повече от лош вкус! Това е лична простащина, която се хвърля не срещу конкретно шоу, а срещу всичките му почитатели. Признавам, че аз не гледам този формат, но и никога не съм гледала нито един от този род - не е моето нещо. Не ми хрумва обаче да започна да гледам, за да обясня на другите, които го гледат, че са идиоти", коментира и Лияна Панделиева.