Журналисти настояват СЕМ да пореже Емил Кошлуков

Актуални новини
16:57 - 30 Май 2022
3572
Журналисти настояват СЕМ да пореже Емил Кошлуков

Емил Кошлуков да не бъде допускан до конкурса за генерален директор на БНТ. Това поискаха в отворено писмо до Съвета за електронни медии бивши журналисти, водещи и продуценти от БНТ.

Мотивът за действието им е "уронване престижа на обществената телевизия, политически зависимости и злоупотреба с власт". Писмото е подписано от групата "Да върнем БНТ на обществото", в която влизат журналисти и продуценти, уволнени по време на мандата на Кошлуков. Сред тях са Камен Алипиев, Искра Ангелова, Горан Благоев, Боряна Пунчева и др.

Емил Кошлуков подаде документите си за участие в конкурса, за да се състезава за втори мандат начело на БНТ. Останалите кандидати са Венелин Петков, Сашо Диков, Сашо Йовков, Василена Матакева, преподавателката по журналистика Светлана Божилова, юристката Ирина Величкова и Красимир Ангелов, кореспондент на БНТ в Кърджали.

Писмото, в което групата посочва 13 критерия за избор на новия генерален директор, е пратено още до президента Румен Радев, парламентарната комисия по културата и медиите и до министъра на културата.

Критериите, на които трябва да отговаря бъдещият шеф на БНТ според групата, са:

1. Да е уважавано име в професионалната общност и да има реализирани телевизионни проекти, свързани с обществената мисия на телевизията, като доказателство, че мениджърските му качества са в съответствие с бъдещата му длъжност на генерален директор на БНТ.

2. Да има концепция – идейна и структурна, в която да са ясно разписани конкретните етапи на реализация по време на мандата, критериите, които ще се спазват при провеждане на заложените реформи, както и финансовите параметри, които гарантират изпълнението й.

3. Да има в управленската си концепция заложени идеи за развитие или преструктуриране на каналите в групата на БНТ – насоченост, специфика, организационна и продуцентска обезпеченост.

4. Да посочи авторски или лицензионни обществени формати, предавания и проекти, които да илюстрират пълноценно намеренията му за развитие на БНТ.

5. Да представи концепция, с която да гарантира развитието на обществената медия в подкрепа на демократичното и европейско развитие на България.

6. Кандидатите не трябва да имат в професионалната си биография факти, които свидетелстват за упражняване на цензура, ограничаване на свободата на словото и натиск върху правото на журналистическо мнение и изразяване, когато то е в съответствие с правилата на етичния кодекс на българските медии и БНТ.

7. Да не е бил основател и лидер на политически формации и партии, да защитава принципа на равна отдалеченост от тях и да е доказал, че защитава баланса на мнения и гледни точки в публицистичните предавания и новините на обществената телевизия.

8. Да не е имал професионална обвързаност с олигархически структури и финансова зависимост от тях.

9. Да не е участвал в управлението и организационните структури на фалирали медии, били собственост на олигархични кръгове.

10. Да не е бил сътрудник на комунистическите тайни служби.

11. Да има висше образование (магистратура) по журналистика, политически науки, филология, икономика или право или друга близка до медиите специалност.

12. Да е управлявал екипи и участвал в производството и създаването на телевизионна продукция, да познава процеса на създаване на телевизия не само на теория, а и на практика.

13. Да не е бил обект на критичните доклади на ОССЕ, Европейската комисия, EBU и Репортери без граници.

До 15 юни СЕМ трябва да прецени по документи кои от кандидатите ще бъдат допуснати до следващия етап в конкурса. Изслушването им ще бъде на 27 и 28 юни, а изборът ще е на 29 юни