Журналистка присъствала на 300 екзекуции на затворници

Свят
23:30 - 08 Април 2021
6706
Журналистка присъствала на 300 екзекуции на затворници

Журналистка присъствала на 300 екзекуции на затворници. Мишел Лайънс разказва за тях в мемоарите си „Осъдени на смърт: последните минути”.

Американската Лайънс работила като журналист за „Хънтсвил айтем” от 2000 до 2012 г. В книгата си тя разказва за последните думи на някои от осъдените на смърт затворници, на чиито екзекуции със смъртоносна инжекция е присъствала – първият бил убиецът Хавиер Круз.

Тя пише в книгата, че някои от тях избирали да се извинят за престъпленията, които са извършили, а други избирали да не кажат нищо.

Но други никога няма да забрави, казва Лайънс, припомняйки си за думите на един затворник.

„ Веднъж имаше екзекуция на двама затворници за една вечер. Първият се обърна към семействата на жертвите си, които бяха там, и има каза: Надявам се всички да катастрофирате и да умрете, докато се прибирате”, разказва тя.

„Вторият беше напълно различен. Той силно започна да плаче и да казва на семействата: Много съжалявам, че ви причиних това”, допълва тя.

В книгата си Лайънс описва как точно протича една екзекуция: затворникът бива съпроводен до малка стая с прозорец, през който гледат свидетелите, медиите и близките на жертвите. След това го слагат да легне в носилка, където го завързват с ремъци за цялото тяло. После носилката се изправя пред прозореца, за да може осъденият да каже последните си думи, след това пак се смъква в хоризонтално положение. Накрая му се поставя смъртоносната инжекция.

„Всичко това свършва за няколко минути”, завършва Лайънс.