Журналистката Марина Овсянникова потвърди, че е избягала

Тя беше поставена под двумесечен домашен арест през август

Русия
12:53 - 05 Октомври 2022
1153
Журналистката Марина Овсянникова потвърди, че е избягала

Руската телевизионна журналистка Марина Овсянникова, която стана известна със своя протест в ефир срещу войната на Русия в Украйна, потвърди, че е избягала от домашен арест по обвинения в разпространение на фалшиви новини.

"Смятам се за напълно невинна и тъй като нашата държава отказва да се съобразява със собствените си закони, аз отказвам да се съобразя с мярката за задържане, наложена ми към 30 септември тази година, и се освобождавам от нея", заяви Овсянникова в Telegram. Тя добави, че е преследвана заради "казване на истината".

Нейният адвокат каза, че тя трябвало да се яви пред съд в Москва, но следователите не са могли да я намерят в дома й.

Журналистката беше поставена под двумесечен домашен арест през август заради протест през юли, когато тя застана на брега на реката срещу Кремъл и издигна плакат, на който бе написано, че руският президент Владимир Путин е убиец, а неговите войници са фашисти.

Ако бъде призната за виновна в разпространение на фалшиви новини за руските въоръжени сили, Овсянникова може да получи присъда до 10 години затвор.

Нейният домашен арест трябваше да продължи до 9 октомври, но тя  избягал с 11-годишната си дъщеря и не се знае къде се намира.

В понеделник името й фигурираше в онлайн списъка на Министерството на вътрешните работи с издирвани лица, придружено от снимка.

Малко след началото на войната в Украйна, Русия прие нови закони срещу дискредитирането или разпространението на "умишлено невярна информация" за въоръжените сили.