Зимата се връща със страшна сила, иде арктически студ

Актуални новини
17:55 - 25 Януари 2021
12097
Зимата се връща със страшна сила, иде арктически студ

След пролетните дни през уикенда, зимата се завръща със страшна сила във вторник, категорични са синоптиците.

Студен въздух от арктическите ширини идва от северозапад и ще обхване почти цялата страна.

Снеговалежите ще започнат още тази нощ и призори във вторник в северозападната част на страната. До обяд ще обхванат в различна степен Западна и Северна България.

В източните райони на страната ще завали дъжд, който по-късно с падането на температурите ще премине в сняг.

Интензивен снеговалеж се очаква в по-късните часове във вторник и в нощта срещу сряда, когато студеният въздух ще обхване дори Черноморието.

В сряда преди обяд от запад на изток валежите ще започнат да намаляват и да спират. Най-късно това ще се случи в Североизточна България.

Има условия в следващите 48 часа да се натрупа снежната покривка около и над 20 сантиметра в Предбалкана, котловините южно от Балкана, в Североизточна България. На югоизток ще се излее солидно количество дъжд. В някои райони на областите Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали метеорологичните модели предвиждат до 80-100 литра на квадратен метър за двата дни.

Температурите ще паднат осезаемо от сряда до петък. Дневните ще се колебаят около нулата, а сутрин и вечер – в интервала минус 5 – минус 10 в някои райони.

В планините снеговалежите ще са обилни в масивите на Югозапад, в Стара планина и Родопите. Вторник вечерта се очакват снеговалежи и на изток – в Странжда и Сакар. По планинските проходи и пътища са възможни усложнения в трафика.

Вятърът ще създава предпоставки за навявания, ниските температури – за обледеняване, предупредиха от Пътна полиция по време на брифинг. Шофьорите да карат внимателно и да тръгват на път само ако е необходимо и са подготвени за зимни условия, апелират властите.

Очаква се динамична обстановка по пътищата. Предвижда се, ако ситуацията го наложи, да се затварят проходи, като от МВР успокояват, че има достатъчно екипи в готовност за пренасочване на движението.