Зимна буря остави близо милион души в САЩ без ток

САЩ
11:12 - 24 Февруари 2023
1468
Зимна буря остави близо милион души в САЩ без ток

Близо един милион души в САЩ останаха без ток, след като мощна зимна буря донесе лют студ, предизвика поривисти ветрове и снежна буря в няколко щата.

Мичиган беше най-силно засегнат от прекъсването на електрозахранването - над 820 000 домове и предприятия останаха на студено до вечерта, тъй като щатът беше изправен пред една от най-тежките ледени бури от десетилетия насам. Един от най-големите доставчици на електроенергия в щата съобщи за "изключително големи щети" по електроенергийната инфраструктура, след като в някои райони се натрупа лед с дебелина около три четвърти инча.

"Това е ниво, което не сме виждали от близо 50 години", заяви Мат Пол, изпълнителен вицепрезидент по разпределителните операции в DTE, като добави, че екстремното време е съборило повече от 2000 електропровода и е причинило счупване на стълбове.

Не е ясно колко бързо може да бъде овладяна опасната ситуация. Наред с опасността от излагане на риск на хората, останали без основни енергийни ресурси по време на бурите, съборените електропроводи сами по себе си създават опасности.

Лейтенант Итън Куилън, 28-годишен пожарникар от доброволческата пожарна служба на Paw Paw, е загинал, след като е бил ударен от жици под напрежение, докато се е отзовавал на повикване в сряда вечерта, съобщиха от полицията на щата Мичиган.

Опасната буря накара Националната метеорологична служба да издаде препоръки за зимно време в части от страната, обхващащи райони, в които живеят над 13 милиона души. Очаква в няколко региона на САЩ се температурите да паднат с до 4ºС под средното ниво, което ще накара много райони, особено във високите равнини, да се подготвят за условия под нулата, опасности при пътуване и повече прекъсвания на електрозахранването.

"Зимната буря ще продължи да носи обилен снеговалеж и снежни бури в части от западната част на страната, както и в северните равнини", предупреди NWS в прогноза, като добави, че бурята може да предизвика натрупване на сняг и ветрове със скорост до 80 км/час, "което ще доведе до значителни последици, включващи сериозни смущения в пътуването, инфраструктурата, животновъдството и развлеченията".