ЗИМНА ПРИКАЗКА: Шега на 1 април? Да, ама не!

Нещо за четене
14:52 - 01 Април 2020
3861
ЗИМНА ПРИКАЗКА: Шега на 1 април? Да, ама не!

На 1 април България осъмна със снежна покривка, която още от тази нощ обхвана голяма част от страната. Природата сякаш се пошегува с нас навръх Деня на шегата, 1 април и във време, което не е много за смях.

Не на шега обаче трябва да се приема оранжевият код за опасно време, който е в сила за областите Смолян и Благоевград. Там се очаква снежната покривка да достигне около 20 см. Други 14 области от Западна и Централна България са с жълт код за снеговалежи - там се очакват между 10-15 см сняг. В източните части на страната валежите ще са от дъжд.

Априлската зима за щастие ще продължи кратко - очаква се валежите в повечето райони да спрат в четвъртък. Въпреки че април ще започне със сняг, според синоптиците такъв не се очаква в следващите дни. На много места обаче минималните температури ще останат под нулата до края на "работната" седмица.

През почивните дни затоплянето ще се усети, особено в Източна България, където стойностите на термометрите ще достигнат 16-17 градуса.

Балканите като цяло са в плен на мощна полярна студена въздушна маса, а в южната част на полуострова се развива средиземноморски циклон. Комбинацията създава условия за обилни снеговалежи, които ще продължат до ранния следобед на четвъртък. След това валежите постепенно ще спират.

А ето и зимната приказка, която ни изненада на 1 април, през погледа на фоторепортера на Lupa.bg Агнес Методиева:


Снимките на нощна София пък са дело на репортери на Lupa.bg: