Злати Златев-Златистия излезе на свобода

Ексклузивно
18:31 - 24 Октомври 2021
10644
Злати Златев-Златистия излезе на свобода

Небезизвестният дупнишки бандит Злати Златев -Златистия е вече на свобода. Кримката е излежал присъдата за убийство на братовчед си Любомир Мантарков и вече се разхожда из града на барикадите, научи Lupa.bg.

Дупничанинът попада зад решетките след като на 23 ноември 1997 г. застрелва 36- годишния бизнесмен Любомир Мантарков, негов братовчед. Осъден е на 12 години затвор, в последствие стопени от Апелативния съд на 4,6 години, но с решение на Върховен съд присъдата окончателно става 18 години.

През 2003 г., 100 дни след като присъдата му влиза в сила, Златистия е открит при операция на Интерпол в Черна гора, в която участвали и сръбски, и български ченгета. Той е обявен за международно издирване на 9 януари 2003 г., след като нахлува с джипа си в санаториум в курорта Павел баня.

Злати Златев беше пуснат условно предсрочно на свобода през 2018 г., но отново се върна зад решетките, след като се удари с кола в бариерата при полицията в Дупница. Установено беше, че при инцидента той е шофирал пиян.

 През 90- е години той е един от босовете на ВИС -1 в Дупница. Изхвърлен е по-късно от ВИС лично от Васил Илиев, заради скандали и побоища. През 1997 г. става дясна ръка на арендатора на хотел „Кубан“ в Слънчев бряг Никола Кошаренеца. Докато беше в затвора на няколко пъти напуска килията заради операции. ю

Още преди години адвокатът му разкри, че клиентът му има диагнози за тежко нервно разстройство, синдром на Браун – Секар, болест на Шоерман, частична парализа на гръбначния стълб, дискова херния и дископатия… Има частична парализа и остеомиелит /загниване на костта/. През последните години той се движеше с патерица, но откакто е на свобода вече е здрав.