Златни съвети за грижа за кожата през зимата

Намалете парното, за да избегнете изсушаване

Стил
17:18 - 14 Ноември 2022
3026
Златни съвети за грижа за кожата през зимата

Всички чакаме празниците с нетърпение и вече се усеща, че зимата чука на вратата. В идните месеци въздухът става по-студен и по-сух, което пък означава, че трябва да се грижим за кожата си по подходящ за сезона начин.

Зимното време може да е много безмилостно към кожата, тъй като я изсушава и може да причини сърбеж и раздразнение. Понякога сякаш просто няма спасение – студът навън кара кожата да загрубява, а топлината на закрито изсмуква влагата от нея и я изсушава. Дори и някои от най-приятните неща в зимните дни, като например седенето край топлия огън, може да изсуши кожата.

За щастие, има много простички начини да се борим с дехидратиращите фактори и да поддържаме кожата си здрава и хидратирана през целия сезон. Някои от тях са лесни промени в ежедневието, като например взимане на не чак толкова горещ душ и намазване на кожата с хидратиращ крем непосредствено след това.

Ограничавайте времето и температурата под душа

В студените дни е много изкусително да си вземем дълъг, горещ душ, но много по-добре за кожата е да се изкъпете под душа (или във ваната) за 5 до 10 минути с топла, но не гореща вода. Също така не си мийте ръцете с прекалено гореща вода – ако кожата ви се зачервява, значи водата е прекалено гореща. По-хладната вода е също толкова ефикасна в премахването на микроби, колкото и горещата.

Намалете парното, за да избегнете изсушаване

Когато навън е хладно, всички искаме да засилим парното на макс, но всеки вид отопление може да направи въздуха в дома ви още по-сух. Гледайте да държите термостата на комфортна и сравнително хладна температура – между 20 и 22 градуса – за да не изсушавате кожата прекалено.

Инвестирайте в овлажнител, за да увеличите влажността

Използването на овлажнител в дома или офиса добавя влажност към сухия зимен въздух и така пази кожата ви по-хидратирана. Ако пък нямате овлажнител, можете просто да държите купа с вода близо до радиатора – това също намалява сухотата на въздуха.

Използвайте нежни почистващи препарати без аромати

Грешният избор на сапун може да влоши сърбежа и сухата кожа. Най-често срещаните сапуни могат да съдържат дразнещи съставки и ароматизанти. Вместо това се мийте с овлажняващ течен сапун или гел без аромат.

Съобразете своите грижи за кожата на лицето със сезона

През зимните месеци избирайте почистващи кремове и нанасяйте по-малко или никакви тоници и стягащи препарати. Много от стягащите кремове съдържат алкохол, който допълнително изсушава кожата. Ако кожата ви е суха и ви сърби, спрете употребата на продукти, съдържащи алкохол и аромати, за да запази кожата ви своите естествени масла. Нощем я хидратирайте с по-силен овлажняващ крем. Не забравяйте и устните – предпазвайте ги с балсам или вазелин.

Хидратирайте често, особено ръцете

Поддържайте здравата кожа, като я овлажнявате след всяко миене. През зимата е най-добре да използвате крем или маз. Лосионите са по-подходящи за по-топъл и влажен климат. Не забравяйте и ръцете! През зимата ги мием често, за да се пазим от бацили, но всяко миене изсушава кожата, затова нанасяйте хидратиращ крем след него. Можете също така да използвате водоустойчиви ръкавици, когато миете съдове или чистите.

Носете слънцезащитен крем, дори и в облачните зимни дни

В ясните зимни дни снегът отразява до 80% от слънчевите лъчи и така застрашава кожата ви. А дори когато е облачно и сиво, UV лъчите преминават през облаците и продължават да се отразяват на кожата ни. Логиката е проста: щом навън е светло, значи има и лъчение от слънцето. Поради това през зимата е също толкова важно да използвате слънцезащитен крем, колкото и през лятото.

Носете подходящи, удобни дрехи, които не ви дразнят

Много платове за студено време могат да раздразнят кожата. Не оставяйте вълната и други груби тъкани да се докосват пряко до кожата. Вместо това носете по-леки дрехи от мека, дишаща материя, в пряк досег до кожата, и слагайте по-тежките и по-топли пуловери и блузи върху тях. Пазете и ръцете си с ръкавици, но изберете чифт, който не дразни кожата ви. Ако предпочитате вълнени ръкавици, потърсете такива с вътрешна подплата от памук или коприна.

Не забравяйте да се храните здравословно и да пиете вода и течности

Понякога много сухата кожа може да се облекчи с храни или добавки, съдържащи омега-3 и омега-6 мастни киселини, като например рибно масло и ленено масло. Хидратацията отвън чрез овлажняващи кремове е най-ефективна, но е важно да поддържате организма хидратиран и отвътре, като пиете достатъчно вода.