Златният меч и пръстенът на Кубрат идват в София

Актуални новини
10:42 - 21 Май 2019
4909
Златният меч и пръстенът на Кубрат идват в София

Два от най-емблематичните за българската история предмета - златният меч на хан Кубрат и пръстен с монограм, доказващ името на получилия патрицианско достойнство български владетел, съхранявани в Държавния Ермитаж в Санкт Петербург, ще бъдат временно изложени в Националната галерия в рамките на Дните на Ермитажа. 

Откриването на изложбата "Мечът на Хан Кубрат" ще е в Двореца - Бална зала, навръх Деня на българската култура - 24 май, от 16.00 часа. 

Пръстенът и мечът са част от съкровище, открито през 1912 г. край с. Малая Перешчепина, на брега на р. Ворскла в околностите на днешния град Полтава, Украйна. Цялата находка се състои от около 800 предмета, от които голяма част са златни, а други - от сребро. През 1984 г. германският археолог проф. Йоахим Вернер ги определя като собственост на българския владетел хан Кубрат. 

Артефактите от един толкова важен комплекс, датиращ от времето преди създаването на българската държава, са от изключително значение за историческата наука, но и за историята на изкуството, разказват от Националната галерия. Това е един от редките случаи, за който може да се определи не само етническата принадлежност на собственика на предметите, но и те да бъдат обвързани с конкретно име на владетел, а именно това на хан Кубрат.

Куратор на "Мечът на Хан Кубрат" е Иля Ахмедов. Изложбата се осъществява в рамките на Дните на Ермитажа в София, по инициатива на министър-председателя Бойко Борисов и с активното съдействие на министъра на културата Боил Банов. Експозицията може да бъде разгледана до 30 юни.