Злато и сребро за близо 74 000 лв. откриха митничари на "Капитан Андреево"

Общество
11:40 - 06 Декември 2022
647
Злато и сребро за близо 74 000 лв. откриха митничари на "Капитан Андреево"

Над половин килограм златни и близо 3 кг сребърни накити откриха служители на митническия пункт "Капитан Андреево" при две проверки в началото на месец декември.

При един от случаите (на 3 декември) на пункта пристига автобус с турска регистрация, в който пътували водачът и 19 пътници от Турция за Румъния. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. При извършен личен преглед на един от пътниците – турски гражданин, в джобовете на палтото, панталона и сакото му са открити изделия от жълт метал - пръстени, синджири, гривни, обици. Извършената експертизата от вещото лице установява, че изделията са от 14- и 22-каратово злато, част от тях употребявани, с общо тегло 622,65 грама на стойност 55 714 лева.

Ден по-късно при проверка на товарен автомобил с турска регистрация, превозващ групажна стока от Турция през България за Германия са открити изделия от бял метал – 178 пръстена. Те били укрити в един от кашоните в товарното помещение на превозното средство. Според експертизата пръстените са сребърни проба 925 с общо тегло 2998 грама на стойност 17 988 лева.

Контрабандно пренасяните златни и сребърни изделия са задържани. На пътника в автобуса и на шофьора на камиона са съставени актове по Валутния закон.

От началото на годината до момента  митническите служители на пункта са задържали близо 136 кг златни и сребърни изделия. През изминалия месец при проверка на автобус в два специално изградени тайника бяха открити рекордните за тази година близо 30 кг контрабандни сребърни изделия на стойност над 175 000 лева.