Злато за 400 бона сгащиха на „Капитан Андреево“

Куриози
17:19 - 04 Август 2022
2525
Злато за 400 бона сгащиха на „Капитан Андреево“

Митническите служители на МП "Капитан Андреево" конфискуваха над 4.4 кг златни накити при проверка на автобус.

За последните четири дни това е трети опит за нелегално пренасяне на изделия от благородни метали през пункта, съобщават от Агенция "Митници".

Автобус с румънска регистрация пристига на МП "Капитан Андреево" на 3 август на път от Турция за Румъния.

В зоната на митнически контрол двамата шофьори и пътниците заявяват, че не внасят стоки, парични средства и ценности за деклариране.

Превозното средство е селектирано за обстойна митническа проверка, при която е открит специално изграден тайник в арматурното табло.

Там митническите служители намират 25 пакета с бижутерски изделия от жълт и бял метал - пръстени, обеци, гривни, медальони, синджири и колиета.

Извършената експертиза от вещо лице установява, че пакетите съдържат 4490.67 г накити от 14-каратово злато на обща стойност 404 160.30 лева.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково.

Контрабандните златни изделия са задържани.Водачът на автобуса, турски гражданин, е привлечен към наказателна отговорност.

Спрямо същия е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева, както и „забрана за напускане пределите на Република България”, освен с разрешение на Окръжна прокуратура-Хасково.