Златото надхвърля $3000 до края н а годината

Кюлчетата от 50 и 100 грама се харчат най-бързо 

Актуални новини
13:41 - 17 Август 2020
1352
Златото надхвърля $3000 до края на годината

Цената на златото през следващите няколко месеца може да премине прага от 3000 долара за тройунция до края на годината, пише „Монитор“. 

Според директора на дирекция „Злато и нумизматика“ в ПИБ д-р Валентина Григорова-Генчева нивата може да са между 2400-3300 долара. По думите й фактор за тези цени е сложната икономическа и социална ситуация, предстоящите избори в САЩ, както и парламентарните избори на много места в Европа през следващата година.

Според нея цените категорично ще се задържат на много високи нива, като може да се очакват и по-високи котировки. През последните седмици златото достигна рекордни цени, въпреки че миналата седмица бе отчетен внезапен спад, основно заради поскъпването на щатския долар. Дори в момента обаче цените продължават да са на високи нива от 1950 долара за тройунция или 1650 евро.

"Може да очакваме още подобни колебанияна високите нива, на които се намира златото. Вижда се, че както има слизане надолу, така има и сравнително бързо връщане към тези рекордни нива. Спадът е едва от няколко процента, не е рязък и драстичен", коментира Генчева. Поради карантината и затварянето на границите доставките на злато бяха забавени. Само за месец обаче те се нормализираха. При по-малките кюлчета от 1, 2, 5, 10 и 20 грама няма проблеми при доставянето. Кюлчетата от 50 и 100 грама продължават да се изчерпват бързо, а заедно с това се запазва традиционното желание на българина да подарява злато за сувенир и спомен. За такива подаръци се предвиждат минимум 500 лв. и над 1000 лв.

Любопитното е, че подобно на кризата от 2008-2010 г. през лятото продължават да се правят инвестиционни покупки на злато. 

Освен жълтия метал среброто също отчита ръст в цената. За последните дни обаче и двата метала поевтиняват, но все още се задържат на рекордно високи нива. Златото поддържа цени от около 1900 долара за тройунция, а среброто – около 26 долара.