Зловещ слух в Перник! Питейната вода е заразна

Задава ли се епидемия от хепатит А в миньорския град?

Новини
12:52 - 18 Октомври 2019
2536
Зловещ слух в Перник! Питейната вода е заразна

Зловещ слух се носи от уста на уста в миньорския град. Заради многобройните аварии на водопреносната мрежа водата в Перник е заразна, а това е резултат от смесването на питейната вода и тази от канализацията. 

Ако това действително е факт, то в най-скоро време може да се очаква избухване на епидемия от хепатит А в града, прогнозират медицински специалисти.

Дали става въпрос за зловещ слух или нещата наистина са излезли извън контрол никой не знае. Според запознати, преди дни дори е била повикана специализирана лаборатория от София, която да установи смесила ли се е питейната вода с канализационната.

“Моя позната, която работи във ВиК, ме предупреди в никакъв случай да не пием вода от чешмата”, споделя перничанка в социалните мрежи. Съдейки по коментарите, мнозина перничани са взели насериозно предупреждението.

Хепатит А е инфекциозно заболяване, засягащо черния дроб, което се причинява от вируса на хепатит А, припомнят лекари. Вирусът може да се предава от човек на човек чрез храна и течности, или при плуване във вода, замърсена с отпадъчни води. Симптомите на хепатит А се проявяват от 3-та до 6-та седмица след контакта с вируса. Те включват гадене, висока температура и болки.

От лятото водоподаването в Перник е извън всякакви норми. Многобройни и ежедневни аварии оставят части от града и околните селища без вода понякога по цели дни. Факт е обаче, че с наближаване на изборите броят на авариите рязко е намалял, което според перничани е сигурен знак, че не авариите са причина за безводието в Перник, а катастрофално ниското ниво на язовир Студена. 

По информация на ВиК-Перник в момента в единствения източник на питейна вода в Пернишка област има едва 7 милиона кубика вода при максимален капацитет от 25 млн. куб. м.