Разследване на Lupa.bg: Перник пресъхна като Сахара

Водата в язовир „Студена“ е на санитарния минимум, призоваха хората да не поливат, граждани подозират, че някой неправомерно източва водоема

Актуални новини
08:30 - 05 Септември 2019
22074
Разследване на Lupa.bg: Перник пресъхна като Сахара

Перник и цялата област са подложени на воден режим през последните две седмици, без това да се обявява официално, научи Lupa.bg от живеещи в миньорския град. Хората твърдят, че без да бъдат предупреждавани всеки ден за дълги часове цели квартали и села в областта остават без живителната течност.

В най-големите жеги гражданите на Перник няма как да се разхладят и се налага да си купуват минерална вода от магазините или да ходят с коли до София и да пълнят туби с минерална вода от Горна баня и Овча купел или от пернишкото село Рударци.

Вчера от ВиК-Перник най-накрая признаха, че трайното засушаване е довело до проблеми с водоснабдяването в почти цялата област. Официално на режим са 7 селища в региона, в десетки други, сред тях и град Перник, има проблеми с водата във високите части. Горещините са довели и до увеличаване на авариите, като само за месец август те са над 470.

Разходът на вода от пернишкия язовир „Студена“ е 15 пъти по-голям от притока, съобщи управителят на ВиК - Перник Иван Витанов. Според него на този етап опасност от режим в града няма, но от дружеството призоваха хората да не разхищават питейна вода.

Към днешна дата в язовира се вливат 40 литра в секунда при разход от 625 литра в секунда. Заради продължителните горещини потреблението е скочило много и в момента във водоема има 9,738 млн. куб. м. вода при максимален обем от 25.5 млн. кубика. Това означава, че водата в язовира е на санитарния мининум.

Пресъхналият язовир "Студена". Снимка: zapernik.com


За да се справят с течовете от два месеца екипите на дружеството са на 12-часов график. Авариите се степенуват, работи се максимално бързо, но не винаги екипите смогвали в рамките на деня да отстранят всички.

Шефът на ВиК-Перник чистосърдечно призна, че се моли да завали дъжд и призна, че заради факта, че в горещините хората се къпят по няколко пъти на ден и заради поливането на градините се е повишила консумацията на вода, а съответно и авариите. „Дали сме препоръка да не се полива с вода. Да не се перат килими навън. Да не се мият автомобили“, призова Иван Витанов.

„Имаме само два екипа, които дебнат за неправомерно ползване на водата, а селата са над 200. Има села, в които бабата и дядото нямат интерес да имат водомер, за да си поливат градината и харчат много повече, отколкото е базата. Ние обикаляме, слагаме водомери, но много са населените места, съобщи Иван Витанов.

Реално обаче Перник и областта са подложени на воден режим. Режим на водоподаване към момента има в Община Радомир – село Извор, Община Земен – Враня стена, Блатещница, Жабляно и Габров дол, гр. Батановци, село Радуй и село Расник.

От ВиК-Перник признаха за множество спирания на водата в областта и аварии

От ВиК-Перник съобщиха, че имало още много села с проблеми, заради засушавянането – Кралев дол, Студена, Боснек, Драгичево, кв. Църква, гр. Батановци, Витановци, Мещица, Слишовци, Реянци, Глоговица, Режанци, Бегуновци, Гигинци, Непразнинци, Конска, Гърло, Слаковци, Велковци и Сопица, Земен, Габров дол, Блатещница, с. Люлин, Дивотино, Старо село, Гълъбник, Чуковец, Кондофрей, Жедна, Кленовик, Дрен.

Вчера във Фейбук групата „Видяно в Перник“ потребителят Митко Митков сподели снимки на язовир „Студена“ от 13 май 2018 г., дело на Виктор Кирилов от село Студена. „От тези снимки може да се предполага че към тази дата язовира е бил почти пълен, може би над 20 милиона кубика при максимален обем 25 милиона. На третата снимка се вижда че се изпуска вода от шлюзовете на язовирната стена. По принцип нашия язовир достига максималния си обем около средата на юни, когато целия сняг по високите части на Витоша със северно изложение се стопи, а традиционно юни е силно валежен месец и то с поройни летни дъждове“, пише Митков.

Фотография на язовир "Студена" от средата на май 2018 г.


И добавя: „По паметливите ще си спомнят че миналата година дъждовното лято продължи и през юли за разлика от други години, така че може да се предполага че след датата на снимките - 13 май 2018 г. в язовира е влязла още доста вода. Есента на 2018 беше нормално валежна, падналия през зимата сняг също беше в рамките на нормата, а през април, май и юни също имаше традиционните пролетни валежи.


Е тогава, къде по дяволите е водата в язовира, защото в началото на юни нивото едва мина 13 милиона кубика при нормално ниво през годините по това време около 22 милиона, и тогава почваше по малко да се изпуска вода, защото по принцип се оставяше малко свободен обем, който да поеме излишна вода в случай на поройни дъждове. Повече от ясно е, че от язовира е изпускана вода, и то доста вода, може би поне 7 милиона кубика липсват мистериозно.


В същото време на много места в България имаше преливане на язовири, и то големи язовири от по над 200 милиона кубика се напълниха, а нашия е празен. Някой май се опитва да ни убеди, че Перник се намира в пустинята Сахара!!!“


Снимките на пълния язовир са на Виктор Кирилов