Зловеща находка: Откриха тялото на алпинист, изчезнал преди 22 години

Уилям Стампфл бил погребан от лавина, в планината Уаскаран

Новини
22:37 - 09 Юли 2024
14564
Зловеща находка: Откриха тялото на алпинист, изчезнал преди 22 години

Запазеното тяло на американски алпинист, изчезнал преди 22 години, докато изкачвал заснежен връх в Перу, е намерено, след като е било изложено на въздействието на предизвиканото от климатичните промени топене на леда, съобщи местната полиция.

Уилям Стампфл е обявен за изчезнал през юни 2002 г. на 59-годишна възраст, когато лавина погребва групата му за изкачване на планината Уаскаран, която е висока над 6700 м. Усилията за издирването и спасяването бяха безрезултатни.

Перуанската полиция съобщи, че останките му най-накрая са били открити при топенето на леда в планинската верига Кордилера Бланка в Андите. Според разпространените от полицията снимки тялото на Щампфл, както и дрехите, сбруята и обувките му са били добре запазени от студа. Сред вещите му е намерен паспортът му, което позволява на полицията да идентифицира тялото.

Планините в североизточно Перу, където се намират заснежени върхове като Уаскаран и Кашан, са любими на алпинисти от цял свят. През май там беше намерено тялото на израелски турист близо месец след изчезването му. Миналия месец опитен италиански алпинист беше намерен мъртъв, след като падна при опит да изкачи друг връх в Андите.